međunarodni pothvat

HGSS spašava speleologa kojem je pozlilo u jami na 1000 metara dubine

06.09.2023 u 13:20

Bionic
Reading

Dvadeset i dva speleospašavatelja HGSS-a otputovala su u utorak navečer u međunarodnu misiju speleospašavanja u južnoj Turskoj

'U jamskom sustavu Morca – planinski lanac Taurus, južna Turska, na 1000 m dubine nalazi se unesrećeni američki speleolog. Riječ je o kolegi i prijatelju HGSS-a koji je u više navrata sudjelovao na HGSS-ovim speleotečajevima i istraživanjima u jamama na Velebitu', priopćili su iz HGSS-a Split.

Ravnateljstvo civilne zaštite, MUP HR i HGSS u stalnom su kontaktu, preko ECRA-e, s lokalnom spasilačkom grupom te je upućen poziv svim educiranim i iskusnim speleospašavateljima da se odazovu u misiju kako bi spasili speleologa. Iz splitske Stanice u Tursku je otišlo četvero članova. 'Svim sudionicima ove zahtjevne misije želimo da uspješno obave spašavanje kolege i sigurno se vrate svojim obiteljima', poručuju iz HGSS-a.

Za 24sata o toj situaciji je govorio Dinko Novosel, predsjednik Europske speleospasilačke asocijacije (ECRA).

'Poznajem unesrećenog, radi se o odličnom čovjeku. Prvi poziv iz jame stigao je u nedjelju ujutro. Radilo se o međunarodnoj ekspediciji, a kad mu je pozlilo, odmah su išla dva poziva u pomoć. Prvi su dobile lokalne snage u Turskoj, a zatim je pozvana i ECRA. Već u ponedjeljak je ondje bio tim iz Mađarske te je do njega stigla liječnica', rekao je Novosel.

Dodao je kako je za Mađarima stigao i tim iz Bugarske, a na putu su Hrvati i Poljaci. Navodno bi im se trebali priključiti i Izraelci.

'Radi se o dubokoj jami i do sada su najteže akcije spašavanja upravo bile na tim dubinama. Radi se na tome da se njegovo zdravstveno stanje maksimalno poboljša. Vjerojatno neće moći sam izaći i trebat će ga iznijeti na nosilima', kaže Novosel.