kome naplatiti?

HGSS 12 sati spašavao turista na Biokovu: Evo koliko to košta

08.08.2023 u 21:23

Bionic
Reading

Nakon još jednog u nizu spašavanja Hrvatske gorske službe spašavanja ponovno se otvara pitanje pokrivanja troška takve akcije. U Hrvatskoj se angažman HGSS-a ne naplaćuje, no bi li to trebalo biti tako?

HGSS je u ovoj godini intervenirao 500-tinjak puta, a posljednja akcija spašavanja turista na Biokovu ponovno je otvorila pitanje koliko to košta i treba li takve intervencije naplaćivati, javlja RTL.

Nije se vratio s Biokova pa je HGSS krenuo u potragu za strancem. Lociran je 12 sati kasnije, na teško pristupačnoj lokaciji u stijeni, a spašen je vojnim helikopterom.

"Nesretan slučaj se desio kad je on uganuo gležanj, stekao neke lakše tjelesne ozljede na nogama, a do toga je došlo zbog nepripremljenosti.", kaže Josip Granić, izvršni pročelnik HGSS-a.

  • +3
HGSS - spašavanje unesrećenih iz kanjona Velike Paklenice Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HGSS

Koliko je ova kombinacija nepripremljenosti i nesretnog slučaja koštala pitaju se mnogi građani. Troškovi akcija spašavanja inače ovise o brojnim faktorima, a za ovu to otprilike izgleda ovako:

Vrijednost rada spašavatelja po satu je 20 eura, a uzevši u računicu da su radili 12 sati to je 12 tisuća eura. 15 vozila kojima su stigli na teren košta oko tisuću eura, a tu je i amortizacija opreme poput užeta i sidrišta - 3 tisuće eura, dok su troškovi logistike oko tisuću. Ukupna vrijednost rada i opreme, i to bez helikoptera čije troškove Ministarstvo obrane ne komunicira, je 17 tisuća eura, javlja RTL.

Upravo zbog nekih suludih avantura, dio građana misli da bi se akcije spašavanja trebale naplaćivati. dok drugi kažu da treba biti besplatno jer ljudski život nema cijene.