burna noć na bliskom istoku

Palestinci tvrde: Izrael napao tržnicu u Pojasu Gaze, ima žrtava

21.10.2023 u 07:05

Bionic
Reading

Izrael je u subotu navečer najavio da će pojačati napade na Gazu, a Palestinci tvrde da je granatirana tržnica Nuseirat u Pojasu Gaze. UN se nada da će, nakon uspješne dostave prvog paketa humanitarne pomoći iz Egipta, u nedjelju proći i drugi

Ključni događaji

  • Hamas je pustio na slobodu prve taoce, majku i kćer
  • U Egiptu se održava mirovni samit
  • 20 kamiona s humanitarnom pomoći ušlo u Gazu preko prijelaza Rafah 
  • Britanci prešutjeli teroristički napad
  • Sa skupa u Kairu svjetski čelnici pozvali su na prekid vatre u Gazi
  • Izrael je najavio pojačavanje napada na Gazu
  • Hezbolah je priprijetio da će uzvratiti Izraelu
  • Palestinci tvrde da je Izrael napao tržnicu u Pojasu Gaze

23.40 Humanitarna situacija u Gazi je "katastrofalna", upozorilo je u subotu pet UN-ovih agencija, istaknuvši da su bolnice "preplavljene" ranjenicima i da djeca "umiru alarmantnom brzinom". <<<Cijeli članak>>>

23.03 Ured izraelskog premijera Benjamina Netanyahua uzvratio je na optužbe Hamasa da Izrael nije htio prihvatiti još dvoje talaca koje je Hamas u znak dobre volje danas namjeravao pustiti. 'Nećemo komentirati lažnu propagandu Hamasa. Nastavit ćemo djelovati na sve načine kako bismo sve otete i nestale vratili kući', rekao je Netanyahu.

22.30 Izrael je granatirao tržnicu Nuseirat u Pojasu Gaze, objavilo je palestinsko Ministarstvo unutarnjih poslova. Kako navode, u napadu je bilo žrtava, ali nisu precizirali njihov broj. Riječ je o napadu o kojemu smo ranije izvijestili kao o požaru čiji je uzrok nepoznat. Na Twitteru se dijele neprovjerene snimke posljedica napada.

22.22 Glasnogovornik Izraelskih obrambenih snaga Daniel Hagari iznio je detalje najave o pojačavanju napada na Gazu. 'Od večeras pojačavamo zračne napade na Gazu i umanjujemo rizik za naše snage', rekao je. Još je jednom pozvao stanovnike Gaza Cityja da nastave kretanje prema jugu 'radi vlastite sigurnosti'. <<<Cijeli članak>>>

22.10 Ujedinjeni narodi se nadaju da će još jedan konvoj kamiona biti poslan u Gazu u nedjelju prema sustavu blage provjere koji će omogućiti ulazak više humanitarne pomoći, rekao je čelnik UN-a za humanitarnu pomoć. <<<Cijeli članak>>>

21.40 Glasnogovornik Hamasa rekao je u subotu da je skupina planirala osloboditi još dva taoca "iz humanitarnih razloga", ali je Izrael to odbio, prenosi Reuters. Abu Ubaida, glasnogovornik Brigade Izz el Deen al-Qassam rekao je u izjavi da je u petak obavijestio Katar o namjeri Hamasa da oslobodi još dvoje talaca, dodaje Reuters.

21.23 Kako piše BBC-jev analitičar Paul Adams, Izrael je danas iznad Gaze bacio letke na kojima stoji upozorenje da će svatko tko ne ode u južni dio Pojasa Gaze biti tretiran kao suradnik terorističke organizacije. To je u dnevnom briefingu za novinare istaknuo i Daniel Hagari, glavni izraelski vojni glasnogovornik.

21.10 Izraelske obrambene snage najavile su na Twitteru pojačavanje zračnih napada na Gazu 'već od danas'

21.00 Visoki dužnosnik Hezbollaha izjavio je da je militantna skupina u Libanonu koju podržava Iran već "u srcu bitke" i obećao je da će Izrael platiti visoku cijenu kad god započne kopnenu ofenzivu u Gazi. 'Vjerujete li da ako pokušate slomiti palestinski otpor, drugi borci otpora u regiji neće djelovati?', rekao je Naim Kassem, zamjenik vođe Hezbolaha u govoru u subotu tijekom sprovoda borca Hezbollaha, prenosi Reuters. 'Danas smo u srcu bitke. Kroz ovu bitku postižemo uspjehe',

20.23 'Uspjeh Izraela i Ukrajine ključan je za našu nacionalnu sigurnost, rekao je američki predsjednik Joe Biden na mreži X. 'Povijest nas je naučila da kada teroristi i diktatori ne plate cijenu, uzrokuju više smrti i razaranja', stoji još u izjavi.

20.00 Katarski ministar vanjskih poslova rekao je u subotu da Katar koordinira sa SAD-om i drugim međunarodnim partnerima kako bi oslobodio taoce i smanjio eskalaciju u Gazi. Šeik Mohammed Bin Abdulrahman al-Thani razgovarao je sa svojim američkim kolegom Antonyjem Blinkenom, prenosi Reuters.

19.20 U području Bani Suhaila u Khan Younisu izbio je veliki požar nakon izraelskog zračnog napada na kuću, navodi se u priopćenju palestinskog Ministarstva unutarnjih poslova u Gazi u subotu poslijepodne. CNN je objavio snimke iz Khan Younisa na kojima se vidi veliki oblak dima koji se uzdiže iznad horizonta u gradu na jugu Pojasa Gaze. Izraelske obrambene snage nisu imale izravnih informacija o okolnostima navodnog napada.

19.00 Borac Hezbollaha ubijen je u subotu na granici s Izraelom, javlja Reuters, čime je brojka pripadnika Hezbollaha kojo su poginuli od napada Hamasa na Izrael narasla na 14. Sigurnosni izvor u Libanonu rekao je da je borac ubijen u libanonskom području Hula, koje se nalazi nasuprot Margaliota na izraelskoj strani za koje je Izrael rekao da je bila meta napada protutenkovskim projektilima, prenosi Reuters.

18.35 U nizu objava na mreži X u subotu, organizacija Liječnici bez granica upozorila je da su bolnice u Gazi "preopterećene i da im nedostaju sredstva". "Nedavno smo dali veliku donaciju medicinskih zaliha, uključujući lijekove i medicinsku opremu bolnici Al Shifa, glavnoj kirurškoj ustanovi u Pojasu Gaze. Isporučili smo sve što nam je ostalo, sav naš medicinski materijal, u bolnicu Al Shifa u gradu Gazi, prije dva dana. Vidjeli smo stotine ljudi kako se sklanjaju i bilo je teško ući unutra, rekla je Loay Harb, medicinska sestra MSF-a u Gazi.

17.43 Svjetski čelnici, koji su se u subotu okupili u Kairu da bi ondje razgovarali o krizi i o miru u Gazi, pozvali su na "prekid vatre" između Izraela i Hamasa, založili su se za "masovnu" pomoć Gazi i za to da se donese konačno "rješenje" 75-godišnjeg izraelsko-palestinskog sukoba. <<<Cijeli članak>>>

Samit za mir u Kairu Izvor: Profimedia / Autor: Kira Hofmann / imago stock&people / Profimedia

17.11 Sjedinjene Države zatražile su u subotu od svih strana u izraelsko-palestinskom sukobu i ratu između Izraela i Hamasa da osiguraju da granični prijelaz u Rafahu bude otvoren, nakon dolaska prvog humanitarnog konvoja u Pojas Gaze iz Egipta. <<<Cijeli članak>>>

16.55 Oko 700.000 Palestinaca do sada je pobjeglo u južni pojas Gaze nakon poziva na evakuaciju civilima u sjevernom dijelu obalnog pojasa, priopćila je izraelska vojska u subotu. <<<Cijeli članak>>>

16.52 Hamas je rekao da neće razgovarati o sudbini zarobljenika izraelske vojske sve dok Izrael ne prekine svoju agresiju na Gazu, javlja Reuters. Rekao je to na tiskovnoj konferenciji dužnosnik Hamasa Osama Hamdan.

16.45 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski objavio je da je razgovarao s turskim predsjednikom Erdoganom o nekoliko područja, uključujući situaciju na Bliskom istoku. 'Razgovarali o situaciji na Bliskom istoku i složili se da je potrebno osigurati zaštitu civila i poštivanje humanitarnog prava', napisao je na Telegramu Zelenski.

16.19 Francuska ministrica vanjskih poslova Catherine Colonna u subotu je rekla da je potrebno uspostaviti humanitarni koridor za dostavu pomoći civilima u Gazi te smatra da bi njegovo uspostavljanje moglo rezultirati prekidom vatre. <<<Cijeli članak>>>

15.44 Oko 100 tisuća prosvjednika prema procjeni The Guardiana danas maršira središtem Londona kako bi iskazali podršku Palestincima. Suorganizatori, Palestinska kampanja solidarnosti, pozivaju na trenutni prekid vatre u Gazi i slanje 'pune humanitarne pomoći'. S mjesta gdje stojim vide se palestinske zastave koje se vijore dokle god seže pogled, prateći stalne povike 'Palestina će biti slobodna'. Dim od zelenih i crvenih baklji ispunjava zrak ispred nekih od najskupljih londonskih hotela na Park Laneu dok se marš nastavlja prema Downing Streetu, javio je BBC. <<<Cijeli članak>>>

  • +3
Propalestinski prosvjed u Londonu Izvor: Profimedia / Autor: HENRY NICHOLLS / AFP / Profimedia

15.21 Američki državni tajnik Antony Blinken pozvao je sve strane da prijelaz Rafah u Gazu ostanu otvorenim kako bi se omogućio nastavak pristizanja pomoći. Jutrošnje otvaranje rute, rekao je, rezultat je "dana iscrpnog američkog diplomatskog angažmana u regiji". Upozorio je da se Hamas "ne smije miješati u pružanje ove pomoći koja spašava živote", dodajući: "Palestinski civili nisu odgovorni za Hamasov terorizam i ne bi ih se trebalo natjerati da ispaštaju zbog njegovih izopačenih djela."

14:41 Izraelske obrambene snage nastavljaju se pripremati za očekivanu kopnenu ofenzivu u Pojasu Gaze s "planovima za širenje borbi" koji su odobreni posljednjih dana.

IDF je rasporedio desetke tisuća vojnika na granicu Gaze posljednjih dana, uoči velikog kopnenog upada za koji su dužnosnici rekli da će početi "uskoro".

13:37 Izraelski ministar obrane Yoav Gallant kazao je u subotu da je proiranska militantna skupinaHezbollah koja je stacionirana u LIbanonu odlučila ući u rat. 'Moramo biti oprezni na bilo kakvu mogućnost. Suočit ćemo se s još većim izazovima', rekao je tijekom posjeta sjevernoj granici, gdje se sastao s vojnicima i čelnicima lokalnih zajednica.

Mediji navode da je Gallant objavio tri faze akcije u Gazi.

  • Faza 1: Intenzivna borba za uništenje Hamasa u Gazi.
  • Faza 2: Uklanjanje preostalih džepova otpora.
  • Faza 3: Izrael će stvoriti novi sigurnosni model i prekinuti svaku odgovornost za život u Gazi.

13:29 Govoreći na konferenciji za novinare, glasnogovornik izraelske vojske (IDF) potvrdio je da je Hamas oteo 210 ljudi. Izrael nastavlja s napadima na vojne ciljeve u Gazi, uključujući i one koji predstavljaju prijetnju izraelskim kopnenim snagama.

Glasnogovornik također tvrdi da je u protekla 24 sata više od 150 raketa koje su ispalili Palestinski islamski džihad i Hamas zatajilo i palo na područje Pojasa Gaze.

Ove rakete "ubijaju nedužne civile", kazao je, optužujući palestinske skupine da "ubijaju vlastiti narod neuspjelim lansiranjima".

13:24 Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas rekao je u subotu u Kairu da Palestinci neće otići nikuda.

'Nećemo otići, ostat ćemo na svojoj zemlji', kazao je Abbas tijekom svog uvodnog govora na mirovnom samitu u Kairu u subotu. Abbas je također pozvao Izrael i Hamas da oslobode sve zarobljenike i zatvorenike.

13:03 Egipat u subotu otvara samit o krizi u Gazi kako bi pokušao spriječiti širi regionalni rat, no očekuje se da će se okupljeni bliskoistočni i europski čelnici boriti oko zajedničkog stajališta o sukobu između Izraela i Hamasovih militanata. >>>Više pročitajte ovdje<<<

11:56 Palestinci u Gazi frustrirani su jer je – iako je prvobitno rečeno da će biti dozvoljen ulazak 100 kamiona humanitarne pomoći – na kraju ušlo samo 20 kamiona, javlja Al Jazeera.

“Očekujemo medicinske potrepštine i hranu, ali nedostaju i zalihe goriva. Pet bolnica je u potpunosti izvan pogona, dok dvije rade sa malim zalihama goriva zbog čega su morale zatvoriti glavne zdravstvene odjele”, navela je novinarka Al Jazeere.

Prvi konvoj koji se sastoji od dvadeset kamiona humanitarne pomoći jutros je počeo ulaziti u Pojas Gaze sa egipatske strane preko prijelaza Rafah. Potom će humanitarna pomoć biti istovarena, prebačena na UN-ove kamione i odvezena u UN-ova skladišta iz kojih će biti distribuisana širom Pojasa Gaze.

Hoda Abdel-Hamid, Al Jaeerina reporterka koja izvještava sa okupirane Zapadne obale kaže da ljudi u Ramallahu kažu da je otvaranje graničnog prelaza Rafah bio PR trik međunarodne zajednice kako bi pokazala da joj je stalo do Gaze.

“Mnogi su mi rekli da su svjesni da prvi konvoj humanitarne pomoći ni blizu ne zadovoljava potrebe Gaze. Da je međunarodnoj zajednici zaista stalo, uslijedili bi pregovori i ozbiljni razgovori o izvlačenju ranjene djece kako bi dobila odgovarajući tretman”, rekla je Abdel-Hamid.

11:41 Britanski Daily Telegraph izvještava da je u Velikoj Britaniji teroristički napad izveo tražitelj azila tvrdeći da se želi osvetiti za Gazu. List tvrdi da se detalji napada skrivaju od javnosti iz sigurnosnih razloga. Telegraph navodi da je muškarac uhićen i policiji je rekao da je to učinio "za Palestinu". Izvješće citira Iaina Duncana Smitha, bivšeg čelnika Konzervativne stranke, koji je rekao da javnost ima pravo znati za prijetnje.

'Mislim da javnost ima pravo znati da se nešto dogodilo. Ako su zabrinuti zbog reakcije, ljudi moraju znati jesu li njihove ulice sigurne', navodi list.

U izvješću se spominju masovni protuizraelski prosvjedi održani u Londonu prošlog tjedna i slični koji su planirani za danas.

10:55 Katarska novinaska mreža Al Jazeera suočava se s intenzivnim kritikama u Izraelu da pomaže terorističkom pokretu Hamas u ratu protiv židovske države. Tamošnja vlada planira zabraniti Al Jazeeri rad u Izraelu zbog prenošenja 'osjetljivih informacija neprijateljima'. >>>Više pročitajte ovdje<<<

10:13 Najmanje 46 ljudi ubijeno je u izraelskim zračnim napadima na Gazu tokom noći. Izrael je potvrdio smrt jednog svog vojnika na izraelsko-libanskoj granici. Izraelska vojska je objavila da su tokom noći izveli napade na brojna mjesta na kojima se nalazi Hamasa u Pojasu Gaze. Mjesta, tvrde, uključuju zapovjedne centre i raznu drugu infrastrukturu koja pripada Hamasu.

IDF dodaje da je također pogodio brojna mjesta za lansiranje protutenkovskih projektila i snajperske položaje u visokim zgradama.

10:10 Agencija Ujedinjenih naroda za palestinske izbjeglice je objavila da je najmanje 17 njezinih djelatnika ubijeno u ratu između Izraela i Hamasa, upozoravajući da će broj žrtava vjerojatno rasti.

'Do danas je potvrđeno da je 17 naših kolega ubijeno u ovom opakom ratu. Nažalost, stvarne brojke će vjerojatno biti veće', navodi se u u izjavi.

9:46 Prvi konvoj kamiona s pomoći ušao je u subotu u opkoljenu Gazu, javio je CNN. No, prijelaz Rafah zatvoren je ubrzo nakon što je prošlo 20 kamiona, javio je isti medij s egipatske strane granice. >>>Više pročitajte ovdje<<<

8:40 SAD su "primile informaciju" da će se granični prijelaz Rafah između Pojasa Gaze i Egipta otvoriti u 10 sati.

"Ako se granica otvori, ne znamo koliko će dugo ostati otvorena za strane državljane da napuste Gazu", kaže američko veleposlanstvo u Jeruzalemu.

Veleposlanstvo upozorava na "potencijalno kaotično i neuredno okruženje s obje strane prijelaza" i kaže da bi građani trebali procijeniti situaciju prije nego što krenu prema granici ili pokušaju prijelaza.

Međunarodni posrednici radili su na postizanju dogovora za otvaranje granice s Egiptom kako bi se omogućila pomoć u Pojasu i izlazak stranaca.

Teretni zrakoplovi i kamioni već danima dovoze humanitarnu pomoć u Rafu, ali dosad ništa nije isporučeno u Gazu koja je pod intenzivnim izraelskim bombardiranjem već gotovo dva tjedna od napada 7. listopada, kada su teroristi Hamasa ušli preko utvrđene granice u Izrael ubivši oko 1400 ljudi i zarobivši oko 200 do 250 talaca.

  • +11
Granični prijelaz Rafa Izvor: Profimedia / Autor: AFP / AFP / Profimedia

7:52 Nakon što je Hamas oslobodio dvije taokinje, SAD i nekoliko vlada u Europi tiho nagovaraju Izrael da odustane od kopnene invazije na Gazu, strahujući da će upad pokvariti napore da se osigura dodatno oslobađanje talaca u doglednoj budućnosti, kazao je visoki diplomatski dužnosnik za The Times of Israel.

Zapadne vlade koje trenutačno vrše pritisak na Izrael imaju svoje građane među nestalima i vjeruju da što više vremena bude prolazilo, to će biti teže osigurati oslobađanje talaca, kaže dužnosnik.

Vlade shvaćaju da je kopnena invazija vrlo vjerojatna i ne govore Izraelu da je uopće ne pokreće, radije odgode da pokušaju vidjeti mogu li dodatni diplomatski napori uspjeti, rekao im je visoki diplomatski dužnosnik.

7:39 Sjedinjene Države i Europska unija "ujedinjene su" u krizama, priopćeno je nakon samita u Washingtonu u petak kojim su dominirale rasprave o ratu Izraela i Hamasa te nastavka potpore Ukrajini, ali nije bilo većih uspjeha u rješavanju trgovinskih sporova SAD-a i Unije. >>>Više pročitajte ovdje<<<

  • +6
Napad na bolnicu u Gazi Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

7:18 Izraelski premijer Benjamin Netanyahu obećao je da će se Izrael "boriti do pobjede" u Gazi, signalizirajući da nema stanke u bombardiranju nakon što je Hamas oslobodio dvije američke taokinje, a Egipat se priprema održati mirovni samit. >>>Cijeli članak pročitajte ovdje<<<

6:55 Eksplozija u bolnici u Gazi nije bila posljedica izraelskog zračnog napada, već je vjerojatno uzrokovana neispravnom palestinskom raketom, objavila je francuska vojna obavještajna služba (DRM) u petak.

Palestinski dužnosnici rekli su da je 471 osoba ubijena u eksploziji u bolnici Al-Ahli al-Arabi u utorak. Ministarstvo zdravstva Gaze optužilo je Izrael za napad, a Izrael tvrdi da je eksploziju izazvalo neuspješno lansiranje rakete militanata.

"Ne postoji ništa što bi nam dopuštalo da kažemo da se radi o izraelskom napadu, ali najvjerojatniji (scenarij) je palestinska raketa",objavila je francuska vojna obavještajna služba (DRM) u petak.

Krater je bio premali da bi ga uzrokovao izraelski projektil.

"Najvjerojatnija hipoteza je palestinska raketa koja je eksplodirala s punjenjem oko pet kilograma", rekli su iz DRM-a novinarima, dodajući da su palestinske skupine imale rakete malog kalibra s takvom vrstom eksplozivnog punjenja.

DRM obično ne iznosi takve informacije, ali ih je prema uputama francuskog predsjednika Emmanuela Macrona odlučio objaviti s obzirom na proturječna izvješća o odgovornima za napad na bolnicu.

Francuski obavještajci isključili su razne mogućnosti poput onih da se radi o fragmentima iz izraelskog protuzračnog obrambenog sustava Iron Dome ili presretnutoj raketi.

Dio analize temeljio se na dostupnim materijalima, što uključuje nekoliko razbijenih prozora, uništenih vozila i relativno ograničenu prisutnost civilnih predmeta na mjestu eksplozije.

DRM nije mogao odrediti točnu lokaciju lansiranja rakete i nije okrivio za to nijednu skupinu.

Nisu htjeli iznositi procjene o broju poginulih, ali su naveli da je vjerojatno riječ o manje od 471 osobe.

6:00 Američki predsjednik Joe Biden potvrdio je puštanje dvije taokinje, koje su američke državljanke.

'Danas smo osigurali oslobađanje dvoje Amerikanaca koje je Hamas uzeo kao taoce tijekom užasnog terorističkog napada na Izrael 7. listopada. Naši sugrađani prošli su užasnu muku ovih proteklih 14 dana i presretan sam što će se uskoro ponovno ujediniti sa svojim obitelj, koja je bila pod strahom. Ovi pojedinci i njihove obitelji imat će punu potporu vlade Sjedinjenih Država dok se oporavljaju i liječe, a svi bismo trebali poštovati njihovu privatnost u ovom trenutku', poručio je Biden.

Prva fotografija oslobođenih američkih taokinja Judith i Natalie Raanan na izraelskom teritoriju objavljena je na mreži X, bivšem Twitteru.

Fotografirane su s obje strane neidentificiranog muškarca, a uz njih su pripadnici Izraelskih obrambenih snaga kojima su lica zamagljena. >>>Više pročitajte ovdje<<<