posjet slavoniji

Plenković o Milanoviću: 'Lažno se predstavio da je normalan'

21.04.2023 u 14:00

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković kraj formalnog radnog tjedna odučio je dočekati u Slavoniji te je posjetio i Proljetni sajam. Obratio se i medijima

Plenković je medijima komentirao ostavku Vanje Marušić i izjave predsjednika Zorana Milanovića.

'Nisam slušao što je Milanović govorio. To je sve uobičajen repertoar divljaštva, vulgarnosti, primitivizma čovjeka koji je promijenio politički diskurs u Hrvatskoj tako da raste broj jednako primitivnih političara kao što je on. Oni nam narušavaju političku kulturu i bave se ničim. Njegov doprinos je čista nula, duboko zaleđeni minus. Molim da preslušate njegove izjave o DORH-u i USKOK-u kada je uhićen njegov jatak iz Slovenske. Iz svake rečenice vidite njegov loš karakter i bezobraštinu. Jedan dio političke scene ga slijedi, posebno njegovi u SDP-u, čiji je tajnik morao dati ostavku, a svi su očito znali za fabriciranje potpisa. Oni koji stoje da bi ga (op.a., Milanovića) podržali jednako su jadni kao on', kazao je Plenković.

'Cijelo vrijeme govorim da je riječ o internoj stvari DORH-a. Učinilo mi se da nije baš tek tako da je sada došlo do ove situacije. Htio sam neposredno čuti što je državna odvjetnica pojasnila ministru pravosuđa. Moramo malo stvari dovesti u realnost - tko može postati ravnatelj USKOK-a, samo onaj koji je već u sustavu. Ravnatelja bira glavni državni odvjetnik. To su sve interne stvari DORH-a', poručio je Plenković.

'Nije posao premijera da se brine o kasko osiguranju nekog vozila koji je u službi nekog državnog tijela. Vjerujem da oni koji trebaju računaju je li nešto potrebno ili nije', rekao je.

'Iza nas će ostati tako velika postignuća da ćemo uzdignuta čela reći da je Hrvatska 2024. godine u odnosu na 2016. godinu, kada smo dobili povjerenje, bolja, uspješnija i međunarodno priznata. Onaj tko nas bude vrijeđao dobit će odgovor svaki put, neovisno je li alergija ili nije. Imam i ja alergiju pa ne šmrčem', kazao je premijer.

'Kad mu Banožić nešto uputi dopisom, on mu ne odgovara, nego to šalje u Vladu. Njemu ministar u Vladi nije partner. Onda mi to iz Vlade proslijedimo ministru da zna. Što se tiče ulaganja u obranu, kad oni čuju da izdvajamo dva posto BDP-a za obranu, kad čuju da kupujemo avione, da će doći novi helikopteri Black Hawk, onda kad slušate njih, imate dojam da drugačije govore, s respektom, za razliku od ovih kod nas koji to trivijaliziraju. Mi stojimo, što se tiče obrane, dobro, a to što to njemu nije drago, to je njegov problem', kazao je Plenković govoreći o izvještaju o stanju u obrani.

'Imamo posla s nekim tko se lažno predstavio da je normalan. Čovjek je šutio tri godine, ljudi zaboravljaju kako je bio ojačan premijer, i onda je došao s ambalažom normalno. Koji je njegov doprinos? Ima dvije i pol ovlasti. Doprinos je nula. Mene jako dobro prihvaćaju pristojni, kulturni ljudi. Vidim da ga svrbi kad mu netko kaže da laže, a laže non-stop. Projicira svoje komplekse na druge. To je za promatranje', ponovno je Plenković komentirao Milanovića.

'Radi štete u javnom diskursu. Ni za što nam on ne treba', dodao je.

'Primitivizam Bulja, Beljaka i Sačića je njihova odgovornost. To nije odgovornost predsjednika Sabora i Vlade. Moramo imenovati remetilačke faktore u političkoj kulturi. To je njihova odgovornost, divljaštvo, nekultura. Drago mi je da će predstavnici židovske zajednice biti s nama u koloni u Jasenovcu', komentirao je događanja u Saboru i komemoraciju u Jasenovcu.

Govorio je i o najavama prosvjeda. 'Nema vala nezadovoljstva. Legitimno je da se sve skupine zalažu za svoj interes, posebno sindikati. Što se tiče vatrogasaca, imali smo sastanaka s čelnicima vatrogasne zajednice, radi se na dokumentu koji će riješiti pitanje koeficijenata', kazao je Plenković.