Stožer Mosta

U Mostu razrezali tortu. Grmoja: 'Naše vrijeme tek dolazi. Bit će bolje'

17.04.2024 u 18:53

Bionic
Reading

Stranka Most izbornu noć provodi u Peronu 16, prije nekoliko godina obnovljenom zapuštenom hangaru te prenamijenjenom u modernu salu za evente u industrijskom stilu, a od zagrebačkog Zapadnog kolodvora dijeli ga samo željeznička pruga

23:35 Nikola Grmoja daje izjavu.

'Hvala vam što ste iznijeli kampanju. Ovo je vaš rezultat, ne moj. Ovo je rezultat mojih kolega iz kluba. Nažalost, mi smo morali u ovu kampanju ići s kandidatom za premijera. Snaga Mosta nije u jednoj osobi, nego u ljudima koji čine Most', rekao je Grmoja.

'Ono što možemo hrvatskom narodu obećati i što ovdje obećavam jest da će Most ostati čvrst, jedinstven i beskompromisan u borbi protiv korupcije. Vrijeme Mosta tek dolazi. Citirat ću našeg predsjednika - čovjeka bez kojeg Mosta ne bi bilo - Božu Petrova. 'Ne daju ljudi, a ne da ni dragi Bog! Hvala vam svima, ovo je vaš rezultat. Miro, rekao sam ti što će biti u 9. izbornoj jedinici. Naša je Hrvatska zarobljena u klijentelizmu, ali znate li tko pobjeđuje? Hrabrost. S hrabrošću ćemo još jednom pobijediti. Promijenit će se ovo još do kraja večeri, bit će bolje', rekao je Grmoja.

23.20 Obrađeno je 77 posto glasačkih listića. Most osvaja 11 mandata. U stožeru se reže torta.

22.53 Prema najnovijim rezultatima, Most osvaja 11 mandata.

22.50 Pitali smo Mariju Selak Raspudić kako bi se mogla razvijati situacija i kome bi Most mogao dati podršku. 'Mislim da nitko večeras ne može dati odgovor na to pitanje, s obzirom na to da imamo i nekoliko rubnih mandata. Cijelo vrijeme smo bili jasni – nećemo sjesti za stol s HDZ-om', rekla je za tportal Selak Raspudić.

'Hrvatska se prije svega dijeli na interesnu Hrvatsku, koja pokušava iskoristiti politiku za ostvarivanje materijalnog dobra i onu Hrvatsku koja politiku vidi kao borbu za opći interes', dodala je.

Na pitanje hoće li Most ići sa SDP-om, Selak Raspudić je rekla da za sve ostale opcije treba vidjeti kako će se raspodijeliti mandati. Na pitanje misli li hoće li Domovinski pokret ići s HDZ-om, Selak Raspudić kaže da je indikativno da u izbornoj noći nisu odbacili tu mogućnost, pa se ne bi začudila da tako na kraju doista i bude.

22.45 Slavi se 26. rođendan simpatizerke Mosta - Josipe.

22.05 Prema posljednjim rezultatima, Most ima više od 50.838 glasova i devet mandata. Do 22 sata obrađeno je 52,76 posto biračkih mjesta.

21.50 Do 21.45 sati obrađeno je 46,19 posto biračkih mjesta. Most je dosad osvojio 40.181 glas, što mu trenutačno donosi devet mandata.

21.22 Marija Selak Raspudić napokon je stigla, a cijeli ju je stožer dočekao uzvikujući 'Mare, Mare, Mare'.

21.20 Nikola Grmoja zahvalio je biračima i naglasio da je prioritet poslati HDZ u oporbu.

'U ovoj kampanji sve je bilo neuobičajeno na neki način. Kampanja je bila jako kratka. Nismo dobili dovoljno prostora zbog prepucavanja dva brda da predstavimo sve svoje politike i programe. Ali kampanja je pokazala da Most ostaje jedan od najvažnijih faktora na hrvatskoj političkoj sceni. Bez tajkuna iza sebe, bez financiranja izvana, bez TV reklama, gotovo bez jumbo-plakata. Uglavnom digital i druženje s građanima', dodao je Grmoja.

Nikola Grmoja daje izjavu Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

'Hvala svima koji su nas prepoznali. Čekamo završne rezultate, u ovom trenutku ne bih previše komentirao. Jasno smo rekli i komunicirali građanima što namjeravamo napraviti. Toga ćemo se držati. Prioritet broj jedan je slanje HDZ-a u oporbu', poručio je.

21.10 Objavljeni su prvi rezultati DIP-a. Most prema njima ipak dobiva devet mandata, dva manje nego što su predvidjele posljednje ankete.

20.55 Miro Bulj komentirao je za tportal nove rezultate anketa.

Miro Bulj Izvor: tportal.hr / Autor: Iva Vasilj / tportal.hr

20. 17 Božo Petrov za HRT je rekao da čeka prave rezultate.

Na pitanje bi li sjeo s Andrejom Plenkovićem za stol i pregovarao s HDZ-om, kaže da bi 'za higijenu hrvatskog društva HDZ trebao završiti u oporbi. Mislim da bi bilo neozbiljno komentirati bilo što dok ne vidimo kako su građani odlučili, idemo pričekati prave rezultate pa ćemo vidjeti', zaključio je Petrov.

20.09 Prema novim dopunjenim anketama, stranka Most dobiva 11 mandata, što je za dva mandata više u odnosu na izlazne ankete, ali i za dva više u odnosu na prethodni saziv u Saboru. Mostovci su nove rezultate popratili gromoglasnim pljeskom, a DJ je opet pustio Mostovu predizbornu himnu 'Na tvojoj strani'. Haustorova 'Ena', koja je uslijedila, rasplesala je Nikolu Grmoju, a s 'Ene' je DJ skočio na 'Stayin' Alive' Bee Geesa.

  • +2
Izborni stožer Mosta Izvor: Pixsell / Autor: Neva Zganec/PIXSELL

20.05 Izlazne ankete za tportal je komentirao i Nino Raspudić. 'Izlazne ankete nisu 100 posto pouzdane i prema njima smo mi točno na onome gdje smo bili. Jako je dobra vijest visoka izlaznost i zbog toga sam jako sretan. Most se od samih svojih početaka zalaže za što veću participaciju građana u procesu demokratskog odlučivanja. Kakav god bio rasplet realnih rezultata i ishod sastavljanja Vlade, dobit ćemo vlast koja će imati ozbiljan legitimitet iza sebe, za razliku od onoga što smo imali prije četiri godine.'

19.45 'Želim zahvaliti svim građankama i građanima koji su izašli na izbore. Visoka izlaznost znači da se podigla svijest o tome koliko su izbori važni. Most je prema izlaznim anketama dobio devet mandata, ali u tri jedinice nam nedostaje manje od 0,5 posto za po još jedan mandat. Dakle, hajdemo pričekati brojenje, a onda ćemo biti razboritiji i vidjeti koliko smo sretni, a koliko nismo', za tportal je rekao Marin Miletić, kojem je prema izlaznim anketama osiguran još jedan saborski mandat.

19.25 U stožer je stigao i Nikola Grmoja, a tu je i sinjski gradonačelnik Miro Bulj.

19.00 Most prema izlaznim anketama dobiva devet zastupničkih mjesta u Hrvatskom saboru. Nakon objave anketa zasvirala je pjesma 'Most' grupe Spaček.

  • +9
Izborna noć u stožeru Mosta Izvor: Cropix / Autor: Ranko Suvar

18.50 Stigao je i Nino Raspudić, ali bez supruge Marije Selak Raspudić, koja će mu se kasnije pridružiti.

18.30 Stigao je i dobro raspoloženi Zvonimir Troskot, nositelj liste u 7. izbornoj jedinici.

'Mislim da je atmosfera odlična. Veselimo se svi i čekamo te izlazne ankete. Još smo malo umorni od cijele kampanje, ali po onome što vidimo s terena, jako nas veseli velika izlaznost. Tu je bio zasigurno i naš doprinos da pokrenemo jako puno mladih da izađu na birališta. Mislim da će to polučiti odličan rezultat', rekao je Troskot za tportal, dodavši da su se svi jedva čekali vidjeti nakon što su bili raspršeni otpočetka kampanje.

'Mislim da će iznenaditi ankete, ali neće hrvatski narod', rekao je Troskot.

18.25 Polako se mostovci okupljaju u svom stožeru. Pije se vino Pol Pol Vinarije Štampar, a sviraju hrvatski i strani hitovi. U eteru se našla i predizborna pjesma 'Na tvojoj strani' u izvedbi Sandra Bastiančića iz riječke grupe En Face i Nikole Grmoje, Mostova kandidata za premijera.

Atmosfera u stožeru Mosta Izvor: Društvene mreže / Autor: Iva Vasilj

17.30 Među prvima je u stožer stigao nositelj Mostove liste u 8. izbornoj jedinici Marin Miletić s djevojkom, glumicom Kristinom Krepelom.