ustavni referendum

Uzbekistan mijenja zakon kako bi predsjednik ostao na vlasti do 2040.

15.03.2023 u 08:53

Bionic
Reading

Ustavnim referendumom u Uzbekistanu u travnju predložit će se uvođenje sedmogodišnjeg predsjedničkog mandata što bi omogućilo aktualnom predsjedniku Šavkatu Mirzijojevu, koji je na vlasti od 2016., nova dva mandata, pokazuje nacrt ustava objavljen u srijedu

"Predsjednik se bira... na mandat od sedam godina", za razliku od sadašnjih pet, kaže se u nacrtu ustavnih promjena.

Osobe koje su već na vlasti "imat će pravo kandidirati se ... bez obzira na broj uzastopnih mandata" koje su već ostvarili, stoji u tom dokumentu.

Novi ustav, kojim se mijenjaju dvije trećine sadašnjeg, a zadržava ograničenje od dva uzastopna predsjednička mandata, bit će predstavljen na referendumu 30. travnja u Uzbekistanu, zemlji središnje Azije s oko 35 milijuna stanovnika.

Na vlasti od 2016., Mirzijojev je ponovno izabran s više od 80 posto glasova u listopadu 2021., na izborima na kojima nije imao pravog protukandidata, ocjena je promatrača.

Ustavne reforme omogućile bi tom 65-ogodišnjem političaru da se kandidira na izborima 2026., te ako bi bio izabran ostane na vlasti do 2033., te u slučaju reizbora, čak do 2040.

Potvrđen gotovo jednoglasno u oba doma parlamenta, nacrt također planira učiniti Uzbekistan "socijalnom državom" u kojoj su "ljudsko biće, njegov život, njegova sloboda, njegova čast i njegovo dostojanstvo najviše vrijednosti".