17 za, 15 protiv

Donijet riječki gradski proračun od 170 milijuna eura

07.12.2023 u 15:05

Bionic
Reading

Riječki gradski proračun za 2024. godinu u visini od 170 milijuna eura, donijet je u četvrtak na sjednici Gradskog vijeća Rijeke

Predloženi proračun Grada Rijeke podržalo je 17 vijećnika, a 15 je bilo protiv.

Gradonačelnikov prijedlog proračuna prihvatili su vijećnici SDP-ove koalicije, PGS-a, Možemo! i nezavisni vijećnik Davor Štimac, a protiv su bili vijećnici HDZ-a, Mosta, Vedran Vivoda iz Akcije mladih, Robert Salečić iz Unije Kvarnera te nezavisni vijećnici Iva Rinčić, Maša Magzan i Marin Račić.

Planirani rashodi su 179,1 milijun eura, a razlika će se nadoknaditi viškom prihoda iz prošlih razdoblja.

Gradonačelnik Marko Filipović izjavio je da je ovo uravnotežen proračun, kojim ispunjavaju predizborna obećanja o postupnom smanjenju prireza, a ranije su za 2024. planirali prirez od 12 posto.

No, vezano za planirane gradske prihode najveću promjenu donijela je Vladina odluka o ukidanju prireza, a koji je do sada u Rijeci bio 13 posto.

Kako bi se nadoknadio manjak tog visokog udjela prihoda od prireza u gradskom proračunu, naglasio je Filipović, povećana je stopa poreza na dohodak, do razine kojom se doseže planirana stopa prireza od 12 posto.

Među rashodima u idućoj godini istaknuo je povećanje iznosa za javne potrebe u kulturi, sportu i tehničkoj kulturi za 20 posto, znatno povećanje stipendija za učenike i studente, veća izdvajanja za dječje vrtiće i povećanje iznosa za održavanje komunalne infrastrukture za 5,4 milijuna eura, što podrazumijeva čišćenje javnih površina, održavanje igrališta i parkova i javnu rasvjetu, kao i znatno povećanje izdvajanja za plaće i druga materijalna prava zaposlenih u gradskoj upravi i tvrtkama proračunskim korisnicama.

HDZ protiv veće stope poreza na dohodak u Rijeci i ulaganja u propali projekt broda Galeb

HDZ-ov vijećnik Josip Ostrogović istaknuo je da riječki HDZ ne prihvaća proračun jer se temelji na prihodima povećane stope poreza na dohodak.

"Da je stopa poreza na dohodak ostala ista, građani bi osjetili na svojim plaćama učinke Vladine odluke. Vlada daje, a SDP uzima", rekaoje.

HDZ-ov gradski vijećnik naglasio je kako su protiv nastavka financiranja 'definitivno propalog projekta broda Galeb'.

Nezavisna vijećnica Iva Rinčić uime Kluba vijećnika u kojem su i nezavisna vijećnica Maša Magzan te Unija Kvarnera i Akcija mladih ocijenila je da je predloženi proračun ispodprosječan, bezidejan i dugoročno štetan za grad.

Ocijenila je negativnim način na koji se vodi grad Rijeka i kako gradska vlast komunicira s vijećnicima na temu gradskog proračuna. "Čak i usvojeni amandmani oporbe prošlih godina se ignoriraju i ne provode se, pa zato sad nemamo ni jednog amandmana i ne prihvaćamo proračun", rekla je Rinčić.

Gradonačelnik je prihvatio tri amandmana Davora Štimca zajedničke vrijednosti 230 tisuća eura, pet amandmana PGS vrijednih 190 tisuća eura i amandman vijećnika Možemo! od 130 tisuća eura.

Uz prihvaćanje amandmana, Marko Filipović je već u prijedlog proračuna ugradio neke od prijedloga Možemo! i PGS-a.