PRISILNI TRANSFER CIVILA

Ured UN-a za ljudska prava: Izrael možda počinio međunarodni zločin

17.10.2023 u 12:03

Bionic
Reading

Ured Ujedinjenih naroda za ljudska prava rekao je u utorak da bi izraelska opsada Gaze i zapovijed za evakuaciju sjevernog dijela enklave mogli predstavljati prisilno premještanje civila i kršenje međunarodnog prava

U razgovoru s novinarima u Ženevi, Ravina Shamdasani, glasnogovornica Ureda UN-a za ljudska prava, rekla je da se Izrael izgleda nije potrudio osigurati prikladan smještaj za civile koji su privremeno evakuirani u Gazi, kao ni zadovoljavajuće uvjete što se tiče higijene, zdravlja, sigurnosti i hrane.

"Zabrinuti smo da se ova zapovijed, u kombinaciji s nametanjem potpune opsade Gaze, ne može smatrati zakonitom privremenom evakuacijom i stoga bi predstavljala prisilno premještanje civila u suprotnosti s međunarodnim pravom", rekla je.

  • +5
Palestinci napuštaju sjeverni dio Pojasa Gaze Izvor: EPA / Autor: MOHAMMED SABER

"Oni koji su uspjeli poslušati zapovijed izraelskih vlasti o evakuaciji sada su zarobljeni na jugu Pojasa Gaze, s nedostatnim skloništem, zalihama hrane koje se brzo troše, malim ili nikakvim pristupom čistoj vodi, sanitarnim uvjetima, lijekovima i drugim osnovnim potrebama", dodala je.

Izraz "prisilno premještanje" opisuje prisilno preseljenje civilnog stanovništva i to je zločin protiv čovječnosti koji podliježe kazni Međunarodnog kaznenog suda (ICC).

U odvojenim komentarima, Svjetski program za hranu rekao je da su njegove zalihe hrane u Gazi pri kraju, ali da skladišti zalihe u obližnjem egipatskom gradu Al-Arišu.

Abeer Etefa, regionalna voditeljica WFP-a za Bliski istok i sjevernu Afriku, rekla je da se nadaju "da će prijeći čim se odobri pristup granici".

"Pozivamo na nesmetan pristup, siguran prolaz očajnički potrebnoj humanitarnoj pomoći za Gazu", rekla je.

Kamioni koji prevoze humanitarnu pomoć krenuli su prema prijelazu Rafah u Egiptu, jedinoj pristupnoj točki enklave izvan izraelske kontrole, iako nije sigurno hoće li uspjeti prijeći.

  • +6
Djeca Pojas Gaze Izvor: Profimedia / Autor: Majdi Fathi/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Očekuje se da će rezerve goriva u svim bolnicama diljem Gaze potrajati samo dodatna 24 sata, prema palestinskoj agenciji UN-a UNRWA.

"Isključivanje pomoćnih generatora dovelo bi živote tisuća pacijenata u ozbiljnu opasnost", rečeno je.