OZLOGLAŠENI 'NOĆNI VUKOVI'

Upoznajte kontroverzne Putinove bajkere: Ordiniraju po Banjoj Luci, a zapadne zemlje ih drže na crnim listama

05.04.2018 u 20:38

Bionic
Reading

Nakon što je ovih dana izaslanstvo ozloglašenog ruskog motokluba posjetilo Banju Luku, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik odlikovao je u odsutnosti osnivača i predsjednika Noćnih vukova Aleksandra Zaldastanova Ordenom časti za 'naročito isticanje u afirmaciji ljudskih prava, toleranciji među ljudima i narodima, vladavini prava i sloboda, kao i jačanje prijateljskih odnosa između Republike Srpske i Ruske Federacije'. Tportal donosi prikaz kontroverznog motokluba te portret kontroverznog Zaldastanova koji se već četiri godine nalazi na američkoj crnoj listi zbog, kako se navodi, svojih veza i aktivnosti sa separatistima u Ukrajini

Podsjetimo, delegacija ruskih Noćnih vukova prije dva tjedna bila je na tzv. balkanskoj turneji, tijekom koje su posjetili Beograd, Novi Sad, Bijeljinu i Banju Luku, navodeći kako njihov posjet nije imao nikakve političke konotacije, već je, kako tvrde, imao kao cilj dodatno zbližavanje ruskog i srpskog naroda.

Ruski gosti u susjednu BiH pak nisu stigli motociklima jer nisu uspjeli ishoditi zelenu kartu, već su odradili turneju na četiri kotača. Povodom najave dolaska ove skupine u BiH, američko veleposlanstvo u Sarajevu priopćilo je da takvi posjeti negativno utječu na stabilnost, da nisu korisni i da ih ne treba podržavati.

Među izaslanstvom koje je posjetilo Dodika nije bilo njihovog predsjednika i osnivača Aleksandra Zaldastanova, kao ni Saše Savića, vođe ogranka te motociklističke skupine u Srbiji jer je u BiH proglašen osobom koja predstavlja sigurnosnu prijetnju.

Motoklub Noćni vukovi nastao je 1989. godine kao prva skupina takve vrste u nekadašnjem Sovjetskom Savezu. S vremenom je skupina osnovala podružnice diljem Rusije, ali i u Ukrajini, Njemačkoj, Latviji, Bugarskoj, Rumunjskoj, Makedoniji i Srbiji.

Putinovi anđeli

Skupina ima u vlasništvu nekoliko rock klubova i salona za tetoviranje širom Rusije, 1995. godine pokrenuli su vlastitu modnu liniju Wolf Wear, a nešto kasnije i mehaničarsku tvrtku Wolf Engineering te ekipu za utrke Wolf Racing. Iako usko surađuju s ruskim proizvođačem motocikala IMZ Ural, članovi Noćnih vukova mahom voze američke Harley Davidsone, dok je njihov vođa Zaldastanov vjeran Yamahi.

Klub je vrlo zainteresiran za ruske političke i društvene teme, angažiran po pitanju socijalne politike za mlade i ima čvrste veze s Ruskom pravoslavnom crkvom, a posebno s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, njihovim počasnim članom. Putin je Noćne vukove opisao kao svoje prijatelje te im se često pridružuje tijekom paradnih vožnji upravljajući vlastitim triciklom marke Harley Davidson. Stoga ne čudi to da ih nazivaju 'Putinovim anđelima'.

Noćni vukovi se otvoreno dive nekadašnjem sovjetskom diktatoru Josifu Visarionoviču Staljinu, čije portrete nose tijekom vožnji, a nedavno je objavljeno kako ih financira Kremlj, dajući im nekoliko stotina milijuna rubalja godišnje. Ženama je zabranjeno pridružiti se skupini, u čije članstvo, kako sami kažu, mogu ući samo muškarci na poziv nekog od petstotinjak članova kluba i to uz dvogodišnji staž.

  • +7
Aleksandar Zaldastanov Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Pripadnici motokluba promiču zdrav život, njegovanje pravoslavnih tradicija, a kako stoji na njihovim internetskim stranicama, aktivni su u pomoći djeci bez roditelja te u borbi protiv narkomanije.

Članovi motokluba su tijekom ruske invazije u Ukrajini patrolirali Krimom i borili se na strani proruskih pobunjenika, a njihov nastup u kolovozu 2014. godine u Sevastopolju u sklopu podrške aneksiji, koji je popratila ruska državna televizija, protekao je uz nazivanje Ukrajine 'zemljom pod kontrolom fašista'.

Maksilofacijalni kirurg na čelu bande

Motoklub je osnovao maksilofacijalni kirurg kojeg zbog njegovog zvanja članovi kluba nazivaju Kirurg. Zaldastanov je rođen 1963. godine u Ukrajini u obitelji liječnika, oca Gruzijca te majke Ruskinje. Kao liječnik radio je tek nekoliko godina te je pred pad Sovjetskog Saveza neko vrijeme proveo u Zapadnom Berlinu radeći kao izbacivač u noćnim klubovima.

Putin je Kirurga odlikovao Ordenom časti za izuzetne zasluge u domoljubnom odgoju mladih, sudjelovanje u spasilačkim akcijama i doprinosu u čuvanju sjećanja na heroje iz Drugog svjetskog rata, a šefu bajkera uručeno je i posebno priznanje te je bio jedan od službenih nositelja olimpijskog plamena na otvorenju Zimskih olimpijskih igara u Sočiju 2014. godine.

  • +62
Sva lica Vladimira Putina Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Zaldastanov je čest gost Srbije pa je tako nazočio potpisivanju ugovora i početku radova na plinovodu Južni tok, kada je bio gost bivšeg srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića. Kirurg je tom prilikom Nikoliću poklonio kožnati prsluk koji s desne strane ima grb Rusije, a s lijeve srbijanski državni grb. Beograd je posjetio s Putinom 2011. godine, kada su iz lože gledali nogometnu utakmicu između juniora Crvene zvezde i Zenita iz Sankt Peterburga.

Glasni kritičari Zapada

Dvije godine kasnije Zaldastanova je primio i srpski patrijarh Irinej te je tom prilikom istaknuo kako humanitarni rad ruskih bajkera razbija uobičajenu predstavu o motociklistima, naglasivši pritom nesebičnu pomoć Noćnih vukova kada je u pitanju srpski narod na Kosovu i Metohiji.

Nekadašnji kirurg vrlo je politički aktivan te koristi svaku priliku za kritiziranje Ukrajine. Prilikom jednog posjeta Krimu izjavio je kako je nužno pokazati otpor 'globalnom sotonizmu, rastućem divljaštvu zapadne Europe, naletu konzumerizma i homoseksualizma te američkoj demokraciji'.

Zbog aktivnosti Noćnih vukova u Ukrajini, SAD je u prosincu 2014. godine objavio sankcije protiv motokluba, dok su Washington, a nešto kasnije i Ottawa, njihovog vođu Aleksandra Zaldastanova stavili na svoju crnu listu.