BIZARNO DILJEM GLOBUSA

Zašto Noćni vukovi traže povratak petokrake, a Saudijci se ne smiju zvati Anđelko, Maja…

10.12.2016 u 08:00

Bionic
Reading

U tjednu u kojem je u Saboru izglasana porezna reforma, a ministar financija Zdravko Marić bolje plaćenima osigurava više plaće, njemački ministar financija Wolfgang Schäuble (CDU) obećava goleme porezne olakšice, posebno onima s najnižim prihodima i srednjoj klasi. Mora li se nacionalna himna svirati prije svake kinopredstave? Hoće li zbog javnog spaljivanja nacionalne zastave Amerikanci ići godinu dana u zatvor ili će im biti oduzeto državljanstvo, kao što želi Donald Trump? Zašto se u Saudijskoj Arabiji ne smijete zvati Anđelko? Ovo i još zanimljivih tema pročitajte u tportalovu pregledu svjetskih događaja koji su obilježili tjedan

Na prvi pogled riječ je o običnoj provincijskoj jednokatnici. U prizemlju je ljekarna u kojoj starice kupuju mast protiv išijasa, ispred zgrade kljucaju kokoši, a vanjsko stubište vodi do prvog kata. Iza vječno spuštenih roleta na prvom se katu krije jedna od najvećih tajni svjetskog nogometa, odvjetnički ured Icaza, Gonzalez Ruiz & Aleman. U njemu su prijavljene mnoge letterbox tvrtke svjetskih nogometnih zvijezda, tvrtke samo na papiru, jer služe samo za izbjegavanje plaćanja poreza ili PDV-a u matičnim zemljama...

Mračna snaga nogometa

Dobrodošli na Britansko Djevičansko otočje, u jedno od najvećih poreznih utočišta u svijetu, s 30.000 stanovnika i 600.000 letterbox tvrtki, poziva prošlog tjedna reporter njemačkog Der Spiegela čitatelje na otkrivanje tajnih rupa u kojima superzvijezda međunarodnog nogometnog biznisa Christian Ronaldo skriva pred poreznicima 150 milijuna eura (zarada samo od komercijalnih prava), a trenerska legenda Jose Mourinho sklanja neprijavljene milijune. Ne skrivaju ih samo oni, jer u sljedećim brojevima tjednika, najavljuje uredništvo, u 'prvom zajedničkom europskom istraživačkom projektu' nazvanom Football Leaks, kreće serija otkrića o mračnoj strani nogometne močvare.

U suradnji s redakcijama iz jedanaest europskih zemalja, od Portugala i Španjolske do Francuske i Srbije, 60 novinara je sedam mjeseci istraživalo i skupljalo 18,6 milijuna povjerljivih podataka i e-mailova, dovoljnih da napune stranice 500.000 primjeraka Biblije, hvali se Der Spiegel do sada najvećom hrpom informacija o trgovanju sportom. Sklapajući od njih puzzle, dobili su sliku nogometne ikone Ronalda, virtuoza na terenu i financijskog virtuoza po principu 'uvijek više, a onda još više'. I dok su u Meksiku prošlog tjedna pokapali tragično poginule nogometaše Chapecoense i sportske novinare u bizarnoj zrakoplovnoj nesreći, na putu za odlučnu utakmicu finala Copa Sudamericana u kolumbijskom gradu Medelinu, u hamburškom je tjedniku pokopan imidž Christiana Ronalda, i ne samo njega, kao uzornog sportaša. 'Igra je bolesna',  zaključuje kratko njemački list, a na listi prozvanih odmah je uskrsnuo i naš Luka Modrić. Doduše, on nema tvrtku na Karibima, nego u bližem Luksemburgu, pa španjolski poreznici sada kopaju po njegovim računima, a jedan naš tjednik imitira naslovnicu Der Spiegela, na kojoj je umjesto Ronaldovog objavljen Lukin portret sa znakom eura u zjenicama.


Sud naložio sviranje himne u kinodvoranama

Ipak, ono posebno svečano, čisto i lijepo na međunarodnim utakmicama jest sviranje himni. Ali zašto samo na stadionima, svečanim obljetnicama i proslavama državnih praznika? Zašto ne u kinodvoranama? Da se himna mora svirati u svim kinima u cijeloj zemlji prije početka prikazivanja filma, ovih dana odlučio je indijski Vrhovni sud jer 'narod mora iskazivati počast i poštovanje prema svojoj zemlji', obrazlažu dvojica sudaca Vrhovnog suda.

Odluka je odraz nabujalog nacionalnog ponosa nakon dolaska na vlast premijera Narendra Modija iz desničarske hinduističke stranke. Ista je naredba bila izdana 1962., valjda po uzoru na nekadašnji običaj u Velikoj Britaniji, ali u međuvremenu himna je utišana i zadržana u kinima samo nekih saveznih država. Sve se opet zakuhalo prošle godine, kada su se sukobili zagovornici i protivnici njena izvođenja pri tako profanim događajima kao što je gledanje ljubića i krimića. Zbog neustajanja prilikom njena sviranja iz jednog je kina izbačena grupa gledatelja, među njima i poznati pjesnik Salil Chaturvedi u – invalidskim kolicima.Treba li himnu svirati u restoranu prije početka večere, pri ulasku u ured ili pri naplati cestarine? - pitaju u indijskom izdanju The Huffington Posta.

Putinovi bajkeri traže redizajn ruskog grba

A u Rusiji neki su nezadovoljni državnim grbom. Nakon 1990. sovjetski je grb zamijenjen carskim, pa nezadovoljni Noćni vukovi, popularni Putinovi bajkeri, traže makeover krune i dva orla, predlažući da ih dopune sovjetskom crvenom petokrakom i klasjem žita. Vođa bajkera Alexander Zaldostanov zvani Kirurg od Kremlja traži da grbom pokaže kako su Rusi jednako ponosni na carsku Rusiju kao i na Gagarinov let u svemir, prvi satelit, sovjetsku vojsku i 'titansku, svetu pobjedu u Drugom svjetskom ratu'.

Na svojim motorima Noćni vukovi nekoliko puta godišnje s vjetrom u kosi jure Rusijom i Europom, zna im se pridružiti i sam Putin, a zagovornici su prokremaljskog nacionalizma, miksajući nostalgiju za sovjetskom vojnom slavom i konzervativno pravoslavlje. Uz promjenu grba oni traže vraćanje starih stihova nacionalnoj himni. Naime, Putin je zadržao glazbu sovjetske himne, a promijenio riječi, no Zaldostanovi bajkeri na svojim godišnjim susretima koriste originalnu verziju, pa kada je čuju, ljudi drhte od ganuća, a odrasli plaču, kaže Zaldostan zvani Kirurg.

Trumpove čudolije

Osim Indijaca i Rusa, o državnim se simbolima prošlih dana na omiljenom Twitteru oglasio i nezaobilazni američki predsjednik u čekanju. Nikome se ne smije dopustiti spaljivanje američke zastave, a onaj tko to čini mora snositi posljedice, možda gubitak državljanstva ili godinu zatvora, poručuje Trump. Nešto slično prije deset godina predlagala je tadašnja senatorica Hillary Clinton, podupirući tzv. Akt o zaštiti zastave, ali prijedlog zakona nije predviđao izgon iz zemlje, nego 100.000 dolara novčane kazne ili godinu zatvora, a za spaljivanje zastave američke vlade čak 250.000 kazne i dvije godine iza rešetaka. Reakcija na Trumpovo tvitanje brzo je stigla: ispred njegova njujorškog hotela grupa aktivista odmah je spalila nacionalnu zastavu, ali za to neće biti kažnjena jer je Vrhovni sud 1989. presudio da to nije zločin, nego oblik prosvjeda zaštićen Prvim amandmanom Ustava. Hoće li Trump zbog zastave mijenjati Ustav?

A o Trumpu nikada dovoljno, bilo da je riječ o sukobu interesa, bilo da okuplja najbogatiji kabinet u novijoj američkoj povijesti. Samo u proteklih sedam dana zbunio je Kinu telefonskim čavrljanjem s tajvanskom predsjednicom Tsai Ing-wen, kod kuće je za ministra graditeljstva i urbanog razvoja imenovao neurokirurga Bena Carsona, iako ga je ranije optuživao za zlostavljanje djece i govorio da ima 'patološku bolest', a kada ga je nazvala Nancy Pelosi, manjinska čelnica Zastupničkog doma, tražeći s njim razgovor o politici prema ženama, Trump je mobitel ležerno predao kćerki Ivanki


U Njemačkoj smanjuju poreze u korist siromašnih, a u Hrvatskoj u korist bogatih

Tko zna što će još napraviti i izjaviti do inauguracije 20. siječnja, pitaju mnogi, a samo šest dana kasnije nakon preuzimanja Bijele kuće u Hofburg će ući 12. predsjednik Republike Austrije, Alexander Van der Bellen. Politički komentatori kažu da je Trump pomogao Van der Bellenu u ponovljenim izborima jer - gledajući što se događa s druge strane Atlantika - Austrijanci su ipak radije glasali za odmjerenog potomka rusko-estonskih izbjeglica pred staljinizmom i zagovornika Europske unije, nego za kandidata ultradesničarskih Slobodnjaka Norberta Hofera. Europa je odahnula, ali iste nedjelje utonula u novu neizvjesnost zbog propalog talijanskog referenduma o ustavnim promjenama, ostavke premijera Mattea Renzija i pitanja hoće li komičar Beppe Grillo i njegov Pokret Pet zvjezdica biti sila kojom počinje urušavanje europskog establišmenta?

A u tjednu u kojem je Sabor izglasao poreznu reformu kojom ministar financija Zdravko Marić bolje plaćenima osigurava još bolje plaće, njemački ministar financija Wolfgang Schäuble (CDU) obećava – ostane li na vlasti nakon parlamentarnih izbora sljedeće godine – goleme porezne olakšice, posebno onima s najnižim prihodima i srednjoj klasi. Stranke istog svjetonazora, ali različitog pogleda u džep.

P.S. Ako se zovete Maja, Sandi ili Linda, ne idite u Saudijsku Arabiju. To su neka od 50 imena kojima roditelji u tom prebogatom kraljevstvu više ne smiju nazivati svoju djecu. Zabranu je donijelo ministarstvo unutarnjih poslova jer su 'blasfemična', nisu arapska i islamska i u suprotnosti su s kulturom i religijom Saudijaca. Neka imena su zabranjena i zbog kraljevske konotacije, kao Sumuw (Visost), Malek (Kralj) ili Malika (Kraljica). Dijete se ne smije zvati ni Malaak (Anđelko), ni Rama (hindu bog), ni Jibreel (anđeo Gabrijel), a ni Benjamin. U islamu se vjeruje da je Benjamin sin proroka Jakoba, ali je i ime izraelskog premijera Netanyahua.SaveSave