POVORKA KREĆE U 12:30

Uoči Parade ponosa Beograd pod opsadom

28.09.2014 u 11:48

Bionic
Reading

Šetnja u okviru Parade ponosa središnjim beogradskim ulicama bit će danas održana kako je i planirano, priopćili su organizatori

'Po zakonu, u ponoć je istekao rok kada smo trebali biti obaviješteni o zabrani, a kako se to nije desilo, Parada će biti održana kako je i najavljeno', rekao Goran Miletić, član organizacijskog odbora Parade ponosa.

Šetnja bi trebalo početi u 12.30, sat vremena kasnije od prije najavljivanog termina. Središte Beograda od jutra je pod opsadom jakih policijskih snaga, a za promet su zatvorene sve okolne ulice.

Kako javljaju reporteri B92, na ulicama je potpuno mirno, a građani se okupljaju.

Očekuje se da kolona oko 13.30 stigne do platoa ispred Gradske skupštine, gdje će se okupljenima obratiti strani diplomatski predstavnici i LGBT aktivisti iz regije i Srbije. Kompletan program trebao bi se završiti oko 14 sati.

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić poručio je jutros u povodu Parade ponosa da ne smije biti nasilja jer se u Srbiji poštuju Ustav i zakoni.

'Nitko ne smije nikoga ugrožavati, nitko ne smije koristi nasilje protiv bilo koga i to je posao države', rekao je Vučić, koji je ranije priopćio kako 'nema namjeru' sudjelovati u mimohodu.

Nekoliko tisuća ljudi je u središtu Beograda u subotu navečer prosvjedovalo u povodu najavljene Parade, zahtijevajući da se ona ne održi, a prosvjednici su se zadržali u središtu grada do oko jedan sat poslije ponoći, čekajući odluku.

Prosvjed je organizirao konzervativno-nacionalistički pokret 'Dveri' i protekao je bez većih incidenata, a privedeno je nekoliko osoba među kojima i jedan svećenik.

Pokret 'Dveri' je novo okupljanje najavio za danas u 16 sati 'ukoliko Parada ponosa bude održana', a predstavnik tog pokreta Vladan Glišić ustvrdio je da prosvjedi nisu 'homofobični skup' već okupljanja 'protiv LGBT aktivista koji pokušavaju uvesti totalitarnu ideologiju u naše škole i kuće i dovesti nas u situaciju da obiteljske vrijednosti više ne budu glavne vrijednosti u Srbiji'.

Pokret je na izvanrednim parlamentarnim izborima u ožujku ostao ispod izbornog praga s 3,57 posto glasova.

Srbijanska vlada službeno je priopćila u petak da mimohod LGBT zajednice nije zabranjen, ali je ministar unutarnjih poslova Nebojša Stefanović nakon sjednice ureda za koordiniranje službi sigurnosti naglasio kako 'ured zadržava pravo' da Pride zabrani u bilo kojem trenutku 'ako se tijekom sljedećih dana procijeni da će sigurnost građana biti ugrožena'.

Prošle godine Parada ponosa nije održana zbog procjene da bi mogla biti ugrožena sigurnost građana, a jedini dosad održani Pride 2010. protekao je u krvavom obračunu policije s huliganima i ekstremistima koji su izazvali kaos u središtu Beograda.