u dobi od 93 godine

Umro bivši američki potpredsjednik Walter Mondale

20.04.2021 u 07:00

Bionic
Reading

Walter Mondale, vodeći glas liberalnih demokrata s kraja 20. stoljeća, koji je obnašao dužnost američkog potpredsjednika u administraciji Jimmyja Cartera i pretrpio težak poraz na predsjedničkim izborima od Ronalda Reagana 1984., umro je u ponedjeljak u dobi od 93 godine, javljaju mediji

Mondale, prvi predsjednički kandidat jedne od dviju vodećih američkih stranaka koji je izabrao ženu za dužnost potpredsjednice, umro je u Minneapolisu, rekao je predstavnik obitelji a prenosi Axios.

Poznat pod nadimkom "Fritz," Mondale je vjerovao u aktivističku vladu i radio je za građanska prava, integraciju škola, zaštitu potrošača i interese farmera i radnika kao američki senator i zatim potpredsjednik za vrijeme Carterovog problematičnog predsjedničkog mandata od 1977. do 1981. Također je obnašao dužnost američkog veleposlanika u Japanu od 1993. do 1996. pod Billom Clintonom.

Mondale je bio kandidat demokrata 1984. protiv Reagana i izabrao je demokratsku kongresmenku iz New Yorka,  Geraldine Ferraro, kao kandidatkinju za potpredsjednicu.

Međutim, Mondale je pretrpio teški poraz, jedan od najgorih ikada na američkim predsjedničkim izborima, izgubivši u 49 od 50 država.

Mondale je bio u Senatu od 1964. dok nije postao potpredsjednikom 1976. kad je Carter pobijedio republikanca Geralda Forda, koji je došao na dužnost predsjednika nakon Nixonove ostavke 1974. zbog afere Watergate.