apel washingtonu

Ukrajinski šef diplomacije više ne bira riječi: 'Dajte nam proklete Patriote!'

27.03.2024 u 08:20

Bionic
Reading

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba (42) nije birao riječi u razgovoru za Politico. 'Dajte nam proklete Patriote', poručio je Washingtonu, referirajući se na napredne rakete zemlja-zrak koje njegova zemlja očajnički treba da bi se obranila od napada Rusije

Američke rakete Patriot najbolji su obrambeni sustav za borbu protiv balističkih projektila koji zadnjih dana sve češće padaju na Ukrajinu.

'Kad bismo imali dovoljno sustava protuzračne obrane, odnosno Patriota, bili bismo u stanju zaštititi ne samo živote naših ljudi, već i naše gospodarstvo od uništenja', kazao je Kuleba. Stanovnicima Kijeva to je i više nego jasno: samo sat vremena prije nego što je Kuleba u ponedjeljak ujutro dao intervju za Politico u ministarstvu vanjskih poslova, glavni grad Ukrajine zasule su ruske balističke rakete. Nekoliko glasnih eksplozija odjeknulo je samo nekoliko trenutaka nakon što su se oglasile sirene za zračnu uzbunu.

Projektile je presrela protuzračna obrana Patriot, ali devetero ljudi, uključujući tinejdžericu, ipak je ozlijeđeno od pada krhotina.

Potpora Zapada, snažna na početku ruske invazije, oslabila je posljednjih mjeseci, u iščekivanju novog paketa pomoći iz Washingtona. Europski saveznici borili su se da popune prazninu u opskrbi financiranjem i oružjem koje je Kijevu toliko potrebno. U međuvremenu Rusija napreduje na bojnom polju, a iscrpljeni ukrajinski vojnici bore se održati svoje linije na istoku zemlje.

'Ukrajinske trupe gube položaje zato što je Rusija počela masovno koristiti modernizirane zračne navođene bombe', ističe Kuleba, objašnjavajući da se od tih bombi 'ne može pobjeći' ako ste ciljana meta. 'Ne možete to zaustaviti. Samo ti padne na glavu i uništi sve. Ovako gubimo pozicije i jedini način da to spriječimo je da obaramo avione koji nose bombe', dodao je, ponovivši da su Ukrajini potrebni sustavi protuzračne obrane na prvim linijama.

Kuleba je punokrvni diplomat, sin bivšeg ukrajinskog veleposlanika, a i sam je imao dugu diplomatsku karijeru. Ipak, čak ni on nije mogao sakriti svoju frustraciju kašnjenjem zapadne potpore.

  • +3
Ruski napad na Kijev Izvor: Profimedia / Autor: Sergei Chuzavkov/SOPA Images/Shu / Shutterstock Editorial / Profimedia

Prošlog tjedna procurilo je da je SAD pozvao Kijev da zaustavi napade na rusku energetsku infrastrukturu i naftna postrojenja, strahujući da će udari ukrajinskih bespilotnih letjelica povećati globalne cijene energije. Kuleba to nije želio potvrditi, ali je imao jasan odgovor na pitanje osjeća li ponekad da zapadni saveznici žele da se Ukrajina bori s jednom rukom svezanom na leđima. 'Da', rekao je.

Kijev je, naravno, zahvalan na zapadnoj potpori, iako djela saveznika nisu uvijek u skladu s njihovom retorikom. Kako se rat odugovlači, oni se 'vraćaju uobičajenom načinu vođenja politike'. Začarani je to krug: oružje se zadržava, kasni ili se isporučuje u nedovoljnim količinama, a onda saveznici kažu da je nemoguće da Ukrajina pobijedi i pitaju se zašto bi joj dali oružje koje će nešto promijeniti. 'Ali dečki, ova slika stvarnosti koju si ocrtavate rezultat je jednostavne činjenice — da ukrajinski vojnici nemaju dovoljne količine oružja jer ih vi niste osigurali', rekao je Kuleba.

Upitan o paketu američke pomoći od 60 milijardi dolara za Ukrajinu, koji mjesecima zadržavaju republikanci na Capitol Hillu, Kuleba je jezgrovit: 'Pozdravit ćemo odluku. Svaki put kad čujem novi rok, samo kažem: 'Bog blagoslovio Ameriku i američki Kongres'', kaže sa smiješkom.

Istovremeno Njemačka dvoji oko isporuke projektila dugog dometa Taurus, još jedne važne stavke na popisu želja Kijeva.

'Čuj, umoran sam od odgovaranja na ovo. Oprosti. Možeš me citirati, nemam ništa protiv. Ali svaki put kad odgovorim na to pitanje, dobijem iživciranu reakciju Berlina. Prepusti to njima. Sami su sebe doveli u ovu situaciju. Neka nađu izlaz', rekao je.

  • +2
Francuska vojska Izvor: EPA / Autor: YOAN VALAT

Kulebinu kritičku oštricu izbjegao je francuski predsjednik Emmanuel Macron javno rekavši da Europa ne može isključiti slanje kopnenih trupa u Ukrajinu ako je to ono što je potrebno da se spriječi pobjeda Rusije. 'Bilo nam je drago vidjeti predsjednika Macrona kako se razvija u tom smjeru', rekao je. Dok Ukrajina nikada nije tražila 'čizme europskih borbenih trupa na terenu', čelnici EU-a moraju se naviknuti na ideju da 'može doći taj dan'.

'Savršeno sam svjestan toga da Europljani nisu navikli na ideju rata', rekao je. 'Ali ovo je nepažnja koju si Europljani jednostavno ne mogu priuštiti - ni za sebe ni za svoju djecu', kaže mračno. 'Ukrajina može pobijediti. Ali ako Ukrajina izgubi, Putin se neće zaustaviti.'