SASTANAK KRSTIČEVIĆ-POLTORAK

Ukrajina i Hrvatska intenziviraju suradnju u području obrambenih industrija

16.01.2018 u 14:06

Bionic
Reading

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević susreo se u utorak s ministrom obrane Ukrajine generalom zbora Stepanom Poltorakom s kojim je razmijenio mišljenja o mogućnostima proširenja bilateralne obrambene suradnje, posebno u području vojno-tehničke suradnje, suradnje obrambenih industrija te području izobrazbe i obuke.

Osim navedenog, ministri Hrvatske i Ukrajine, Krstičević i Poltorak, raspravljali su o globalnoj i regionalnoj sigurnosnoj situaciji te odnosu Ukrajine i NATO–a.

Ministar Krstičević istaknuo je kako situacija u Ukrajini ne smije izaći iz fokusa međunarodne zajednice te kako Hrvatska nastavlja podržavati ukrajinsko pravo izbora vanjsko-političkih opcija, priopćeno je iz Ministarstva obrane Republike Hrvatske (MORH).

'Republika Hrvatska podupire euroatlantski put Ukrajine i teritorijalni integritet Ukrajine te je spremna nastaviti pružati potporu Ukrajini u jačanju i transformaciji obrambenog i sigurnosnog sektora kroz prijenos vlastitih iskustava', naglasio je ministar Krstičević.

Ukrajinski ministar Poltorak izrazio je zadovoljstvo posjetom Hrvatskoj te susretom s ministrom Krstičevićem, izrazivši spremnost za daljnje istraživanje suradnje na obostranu korist.

'Iznimno sam zadovoljan što sam došao u posjet Hrvatskoj  upravo u vrijeme kad se obilježava 26. obljetnica međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i 20. obljetnica završetka mirne reintegracije istočne Slavonije, Baranje i zapadnoga Srijema u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske', rekao je ministar Poltorak.

  • +10
Ministar Krstićević sastao se s ukrajinskim kolegom Stepanom Poltorakom Izvor: Pixsell / Autor: Borna Filic/PIXSELL

Istaknuo je kako Hrvatska i Ukrajina imaju zajedničko dosta toga, od izazova s kojima smo u prošlosti bili suočeni, posebno što se tiče onih izazova s kojima je Ukrajina bila suočena 2014. godine.

'Hrvatsko iskustvo u povratu svog teritorijalnog integriteta, kao i transformacija i modernizacije OS RH od velikog su značaja za Ukrajinu' rekao je. Što se tiče današnjeg posjeta MORH-u, naglasio je kako je sastanak bio vrlo produktivan te da nije bilo niti jednog pitanja za koje dvojica ministara nisu pronašla rješenje ili zajednički pristup, a kako glavnu temu razgovora i glavno područja suradnje ministar je istaknuo suradnja obrambenih industrija. 'Iskoristio sam današnju prigodu i pozvao ministra Krstičevića da posjeti Ukrajinu' rekao je na kraju ukrajinski ministar.

Nakon sastanka hrvatskog i ukrajinskog izaslanstva ministri su obišli taktičko-tehnički zbor vojnog naoružanja i opreme na kojem su tvrtke 'Galeb', 'HS Produkt', 'Šestan Busch', 'Kroko', 'Hemko', 'Čateks', 'Varteks', 'Madler', 'DOK-ING', 'KAP-KO' i 'Odjeća' predstavile svoje proizvode.

Ministar Krstičević tom je prilikom istaknuo: 'Ponosan sam što su pripadnici OS RH, u potpunosti opremljeni hrvatskim proizvodima' dodavši kako je Hrvatska međunarodno priznata obrambena industrija djeluje kao jedan od temeljnih čimbenika nacionalne sigurnosti osiguravajući spremnost hrvatskih Oružanih snaga.

  • +5
Ukrajina opet gori Izvor: Reuters / Autor: REUTERS/Vlad Sodel

Krstičević je ovom prigodom rekao i kako je potpisan Sporazum o suradnji između Ministarstva obrane Ukrajine i hrvatske tvrtke 'Galeb d.d.' 'To je prvi korak za formalizaciju tih odnosa' istaknuo je ministar te je dodao kako je riječ o kvalitetnoj opremi koju koristi Hrvatska vojska u Hrvatskoj i u misijama. 'Ja kao ministar obrane i Ministarstvo dajemo punu preporuku za tu opremu, jer je riječ o dobrom i uspješnom proizvodu', naglasio je.

Generalni direktor tvrtke 'Galeb d.d.' Stjepan Pezo naglasio je kako ovaj Sporazum predstavlja značajan doprinos hrvatskom gospodarstvu, osobito onom segmentu koji je usmjeren na proizvodnju vojne opreme i djelatnosti u vezi s obrambenim sektorom. 'To je dugotrajan proces koji će doprinijeti i hrvatskoj i ukrajinskoj strani. Ovo je velika potvrda za jednu hrvatsku tvrtku koja se usmjerila na razvoj i usavršavanje novih funkcionalnih materijala i proizvodnju trikotažnih pletiva koji su konkurentni na svjetskom tržištu, ujedno nam omogućuje i povećanje kapaciteta proizvodnje, a time i zapošljavanja', rekao je Pezo.  

U sklopu službenog posjeta Republici Hrvatskoj ukrajinski ministar obrane s izaslanstvom će se susresti i s predsjednikom Vlade RH Andrejem Plenkovićem te predsjednikom saborskog Odbora za obranu Igorom Dragovanom.