rasprava u otvorenom

'Ukidanje pomoći Ukrajini ugrozilo bi sigurnost cijelog svijeta'

18.12.2023 u 23:11

Bionic
Reading

Pomoć SAD-a i Europske unije Ukrajini će se nastaviti, a Ukrajina bez pomoći Zapada vrlo malo bi mogla izdržati jer je doslovno vezana za tu pomoć, istaknuli su analitičari i stručnjaci za geopolitiku i sigurnost u HTV-ovoj emisiji 'Otvoreno'

Gordan Akrap, stručnjak za geopolitiku sa Sveučilišta obrane i sigurnosti 'Dr. Franjo Tuđman', kazao je kako sumnja da bi Ukrajina mogla ostati prepuštena sama sebi, budući da u američkom Kongresu i Europskom vijeću nema jedinstva oko daljnje potpore toj državi.

'I Amerikanci će doći do toga u svojim unutarnjopolitičkim pregovorima i razgovorima. Nastavit će se pomoć Ukrajini. I u Europi će se doći do toga da će se nastaviti pomoć Ukrajini. Previše je ljudi, sredstava, tehnike do sada uloženo, da bi se samo stalo. S druge strane, političke, sigurnosne, vojne, gospodarske posljedice toga da se prekine pomoć Ukrajini i zaustavi oslobađanje ukrajinskog teritorija, donio bi vrlo teške posljedice ne samo za kolektivnu sigurnost Europe nego i na globalnoj razini', istaknuo je Akrap u Otvorenom.

Tihomir Vinković, vanjskopolitički komentator HRT-a podsjetio je da se večeras izvanredno sastaje američki Senat i da će nastaviti pregovore o pružanju dodatne pomoći Ukrajini. Kaže da su približena stajališta kako bi se do srijede uspio postići dogovor. Govoreći o EU i Ukrajini, kaže da nema pesimizma.

Nova, izvanredna sjednica, Vijeća EU-a održat će se 1. veljače. Do tada ima dovoljno već odobrenih sredstava za Ukrajinu da bi se mogla davati onakva pomoć kakva je do sada obećana.

'Što se tiče vojne pomoći, to daju pojedinačno države članice. Tako da tu treba vidjeti, to ne ide ni na razini NATO-a, ni na razini Europske unije, nego baš pojedine države članice', dodao je između ostalog Vinković.

'Kada zbrojimo sve što je do sada dala Europska unija kao organizacija, kada zbrojimo ono što su dale države članice, to je ipak više nego što su dale Sjedinjene Američke države. Međutim, medijska slika je potpuno drugačija', tvrdi Vinković.

Marinko Ogorec, stručnjak za sigurnost, istaknuo je da bi Ukrajina vrlo malo mogla izdržati da kojim slučajem ostane bez ključne pomoći Zapada. 'Ona i sada dosta teško izdržava pritisak Rusije na svim svojim bojišnicama. Ako bi došlo do toga da bi ta pomoć nestala sa Zapada, ona ne bi dugo izdržala. Ona nema potencijala da bi mogla na neki način revitalizirati svoju vojnu industriju, da bi ostvarila sve što joj je potrebno. Znači, ona je doslovno vezana na pomoć sa Zapada', rekao je Ogorec.