NATAŠA KANDIĆ

Ugledna mirotvorka iz Beograda nominirana za Nobelovu nagradu za mir

01.02.2018 u 12:30

Bionic
Reading

Natašu Kandić, uglednu mirotvorku i aktivisticu za ljudska prava iz Beograda, za ovogodišnju Nobelovu nagradu za mir nominirali su američki senator Roger Wicker i kongresmen Eliot Engel, objavila je američka Komisija za sigurnost i suradnju u Europi, poznata i kao Helsinška komisija.

Republikanac Wicker, predsjednik Helsinške komisije, te demokrat Engel, član Odbora za vanjsku politiku američkog Kongresa, u obrazloženju nominacije podsjetili su na do da je Nataša Kandić 1992. u Beogradu osnovala nevladinu organizaciju Fond za humanitarno pravo (FHP) 'kako bi dokumentirala teška kršenja ljudskih prava' u ratovima devedesetih, piše Novi list.

'Fond za humanitarno pravo nastavio je svoj rad kroz sukobe i u sredini neprijateljski nastrojenoj prema borcima za ljudska prava. Previše ljudi u Srbiji pokušava negirati stravične zločine ili ih opravdava sotonizirajući žrtve, a još veći broj je šutio dok se etničko čišćenje nesmetano odvijalo. Nasuprot tome, s Natašom Kandić na čelu, FHP se javno oglašavao protiv činova agresije, izvještavao o počinjenim zločinima i odbacivao mržnju na kojoj su bili zasnovani', ističu senator Wicker i kongresmen Engel.

FHP, pod vodstvom Nataše Kandić, načinio je detaljan poimenični popis žrtava rata na Kosovu 1999., a već nekoliko godina predvodi inicijativu za osnivanje Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o stradalima ratova devedesetih (REKOM).

  • +15
Ovčara Izvor: tportal.hr / Autor: Kruno Kartus

Nataša Kandić, među ostalim, osobno je zastupala obitelji žrtava na suđenju za zločin na Ovčari pred sudom u Beogradu. Za taj ju je napor 2006. tadašnji hrvatski predsjednik Stjepan Mesić odlikovao ordenom 'Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske', za zasluge u promociji moralnih vrijednosti kroz sudjelovanje u mnogim humanitarnim akcijama.

'Veliki bi napredak bio kada bi na predstojećem summitu Berlinskog procesa u Londonu, u srpnju ove godine, vlade država bivše Jugoslavije potpisale osnivanje REKOM-a, i kada bi se tome pridružila i Hrvatska. Tada bi se moglo reći da je REKOM zaslužio neku nagradu', kazala je Nataša Kandić na zamolbu Novog lista da komentira nominaciju.