dobro je znati

Udarili ste autom u stupić ili kontejner, trebate li ostaviti podatke ili ne?

07.06.2023 u 09:37

Bionic
Reading

Stupići, stupovi, kontejneri - sve nam to može biti prepreka koju ne vidimo. Oštetite li ih i ne ostavite podatke o sebi i vozilu vlasniku stupa, stupića, kontejnera i ostalih prepreka koje niste uspjeli izbjeći pri upravljanju vozilom, bit ćete kažnjeni

Dužni ste ostaviti podatke o sebi i vozilu vlasniku stupa u koji ste udarili i oštetili ga, neovisno o tome kada se to dogodilo i neovisno o tome što je možda bila mrkla noć, odnosno doba u kojem nikoga nije bilo na vidiku.

HAK Revija objavila je tri sudske presude u protekle dvije godine u kojima su vozači(ce) udarili u stupove i kontejnere, a da nisu ostavili podatke kada i tko ih je oštetio. Zbog toga su naknadno na općinskim prekršajnim sudovima u Zagrebu i Požegi kažnjeni novčanim kaznama, a u jednom slučaju izrečena je i zaštitna mjera zabrane upravljanja vozilom u trajanju od mjesec dana.

U jednoj od navedenih presuda Općinski prekršajni sud u Zagrebu u presudi Pp-409/2021 12. veljače 2021. proglasio je krivom okrivljenicu zato što je vožnjom unatrag - a da se nije uvjerila da to može učiniti bez opasnosti po druge sudionike u prometu ili imovinu, ne vodeći pritom računa o smjeru kretanja i položaju svog vozila, kao ni o položaju objekata - stražnjim lijevim dijelom vozila naletjela na PVC spremnik za otpad i potom ga gurnula na zid stambene zgrade. Nastala je materijalna šteta, za što joj je izrečena novčana kazna od 600 kuna.

Budući da je istom zgodom nakon prometne nesreće navedenim automobilom napustila mjesto događaja, a da oštećenom vlasniku nije ostavila podatke o sebi i vozilu kojim je uzrokovala prometnu nesreću, izrečena joj je za to djelo i novčana kazna od 900 kuna. Okrivljenica je sljedećeg dana otišla potražiti vlasnika, međutim to je nije oslobodilo kazne za napuštanje mjesta događaja nakon prometne nesreće bez ostavljanja podataka oštećenom vlasniku, navodi se u članku HAK Revije.