ZA BOLJU BUDUĆNOST

Hrvatski učenici Saboru i Vladi uputili osam 'Klimatskih zahtjeva'

29.03.2019 u 18:31

Bionic
Reading

Organizatori prosvjeda mladih za klimu uputili su Hrvatskom saboru i Vladi osam svojih 'Klimatskih zahtjeva', prijedloga za poduzimanje konkretnih mjera za sprečavanje pogubnih klimatskih promjena koje prijete životu na Zemlji

Danas su, na prosvjedu 'Petkom za budućnost', globalnom učeničkom pokretu za zaustavljanje klimatskih promjena, mladi svoje 'Klimatske zahtjeve' službeno uručili Saboru i Vladi Republike Hrvatske te očekuju da se isti javno i u roku od dva tjedna očituju oko toga koje korake namjerava poduzeti.

Zahtjeve su, osim toga, poslali i široj znanstvenoj zajednici i samo su jutros, kako navode, skupili veliki broj potpisa koji će naknadno objaviti.

U nastavku u cijelosti objavljujemo osam 'Klimatskih zahtjeva' mladih aktivista koji poručuju: 'Hvala Vam, u ime svih mladih kojima ostavljate svijet, kako bismo ga i mi mogli ostaviti našoj djeci kada odrastemo.'

  • +20
Učenički prosvjed za klimu Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Klimatski zahtjevi

1. Da se Vlada suoči sa znanstveno utemeljenim činjenicama klimatske destabilizacije i javnosti otvoreno predstavi egzistencijalnu opasnost koju klimatske promjene predstavljaju za građane RH i općenito za sav život na Zemlji te sukladno tome uskladi svoju politiku.

2. Da Sabor donese izvanredne zakonske mjere kojima će smanjiti sveukupne nacionalne emisije stakleničkih plinova za minimalno 60 posto u odnosu na 2005. u sljedećih deset godina, a najkasnije do 1.1.2030., u svrhu što brže i učinkovitije dekarbonizacije svih sektora i tranzicije s fosilnog na niskougljično, cirkularno i regenerativno gospodarstvo, uz zagovaranje ambicioznijih stopa smanjenja stakleničkih emisija na razini svih članica EU.

3. Da Vlada ustanovi multidisciplinarnu 'Klimatsku komisiju' znanstvenika s relevantnih područja znanja, čije će članove predložiti šira znanstvena zajednica i koja će neovisno i transparentno provoditi izradu proaktivnih klimatskih politika i prijedloga zakonskih odredbi, s naglaskom na dugoročnu ekološku održivost i socijalnu ravnopravnost u provedbi, a NE na kratkoročnu ekonomsku isplativost ili dobit.

4. Da Vlada smjesta obustavi sve fosilne projekte u razvitku (obuhvaćajući LNG terminal na Krku, termoelektrane na fosilna goriva, eksploataciju nalazišta fosilnih goriva, izgradnju fosilne infrastrukture i sl.) te preusmjeri novčane tokove iz fosilnih u razvoj ekološki prihvatljivih oblika obnovljivih izvora energije.

5. Da Vlada uvede zakonski prijedlog o zabrani proizvodnje, prodaje i korištenja plastične ambalaže, plastičnih vrećica i ostale ne-esencijalne jednokratne plastike u najkraćem roku.

6. Da Vlada uvede zakonski prijedlog kojim bi se zabranila prodaja vozila na fosilna goriva te izradu nacionalnog plana kojim bi se postepeno zabranjivalo njihovo prometovanje u širem centru gradova u što kraćem roku, uz istovremeno proširenje električnog javnog prijevoza ekonomski dostupnog svim građanima i poticanje biciklizma ili drugih ekološki prihvatljivih prijevoznih sredstava.

7. Da Vlada osigura osuvremenjivanje postrojenja za zbrinjavanje otpada u skladu s najvišim standardima EU.

8. Da Ministarstvo obrazovanja uvede u nastavni program primarnog i sekundarnog obrazovanja edukaciju o antropogenim klimatskim promjenama.