DEVETORICA OSUĐENA, DVOJICA NEVINA

Ubojicama i pljačkašima Fine ukupno 70 godina zatvora

12.12.2012 u 14:50

Bionic
Reading

Dubravko Žugelj, Ivan Tucman, Ivica Štrk, Ante Roso i Ivan Boršić proglašeni su krivima za pljačku Fine u Zvonimirovoj ulici u Zagrebu prije sedam godina, u kojoj su smrtno stradali zaštitari Drago Renar i Stipe Mušar, te su na Županijskom sudu nepravomoćno osuđeni na 70 godina robije

Žugelj (29) je dobio 40 godina zatvora, Boršić (37), Štrk (48) i Roso (42) po deset, a Tucman (29) četiri. Dražen Bekavac (39), navodni pomagač i Krsto Bilobrk (41), istarski poduzetnik koji je prema optužnici bio zadužen za pranje ukradenog novca, oslobođeni su krivnje.

Uz njih na optuženičkoj klupi našli su se Jurica Tumpak (49), koji je osuđen na 4,5 godina zatvora, Dražen Elčić (37), koji je dobio šest godina zatvora, zatim Fehko Imanović (36), koji je osuđen na osam godina robije i Mario Palić (41), kojem je nepravomoćno presuđena petogodišnja zatvorska kazna.

Optužene se teretilo da su sudjelovali u različitim kombinacijama - po trojica, četvorica ili petorica - osim navedenog razbojstva u Fini sudjelovali u još pet pljački banaka i Fininih poslovnica, teških 6,3 milijuna kuna, na području Zagreba u periodu od 2004. do 2008. godine.

Tucman, Boršić, Štrk i Elčić priznali su krivnju, a tužiteljstvo je u završnoj riječi za Boršića, inače trostrukog ubojicu iz sredine devedesetih u Zaprešiću, zatražilo blažu kaznu, budući da je njegovo priznanje dovelo do otvaranja svih slučajeva.

Prema optužnici, Roso je bio mozak pljačke u kojoj su ubijena dva zaštitara, dok je Boršić bio glavni organizator. Za ubojstvo zaštitara tužiteljstvo je držalo odgovornim Žugelja, što je sud u konačnici i prihvatio.

U obrazloženju presude sutkinja Renata Miličević kazala je kako su osuđeni postupali planski, detaljno i organizirano s namjerom da pribave znatnu imovinsku korist. Svima koji su kaznena djela priznali i izrazili kajanje za počinjeno to je uzeto kao olakotna okolnost, a posebno Boršiću čije je priznanje dovelo do otvaranja svih slučajeva.

Povodom oslobađajućih presuda za Dražena Bekavca i Krstu Bilobrka sutkinja je navela kako se Bekavačevo pomaganje dogodilo nakon počinjenja kaznenog djela. Ima li elemenata kaznenog djela prikrivanja dokaza, nije na sudu da utvrdi, pojasnila je Miličević.

Naime, dokazivanje kaznenog djela je posao tužiteljstva. Što se tiče Bilobrka, navela je sutkinja, samo je Boršić tvrdio da mu je prosljeđivao novac, ali DORH nije dokazao u što je ovaj novac ulagao, odnosno u izgradnju kojih nekretnina.

Odvjetnik Dubravka ŽugeljaKrešimir Krsnik naveo je kako će se žaliti na drakonsku kaznu, budući da smatra da njegovom klijentu nije dokazano počinjenje dvostrukog ubojstva.

Podsjetimo, skupina je uhićena nakon što je u prosincu 2010. godine došlo do pucnjave ispred dječje igraonice na Zagrebačkom velesajmu.

Policija je tada privela Štrka i Boršića, a potonji im je tijekom istrage priznao da zna sve o pljački Fine, ali i još nekoliko velikih razbojstava u Zagrebu. Boršić je policajcima otkrio da je zajedno s Rosom isplanirao cijelu akciju. No prokazao je i Dubravka Žugelja, Ivicu Štrka i Ivana Tucmana, kao nesporedne počinitelje.

Sve do Boršićeva priznanja policija je bila uvjerena da je Finu 'odradila' skupina Nenada Filipovića kojoj se sudilo, ali je nakon nedostatka dokaza oslobođena.

Iza rešetaka ostao je samo Ognjen Grubić jer ga je sud proglasio krivim za ubojstvo građanina Dragutina Golika koji je pokušao pljačkaše spriječiti u bijegu nakon što su orobili Zagrebačku banku u Drvinju.

Inače, umirovljeni specijalac HV-a Filipović je u kolovozu 2009. pronađen mrtav u kući svog ratnog zapovjednika u Pakoštanima. Obdukcijom se utvrdilo da je umro od predoziranja drogom i tabletama.