ponovljeno suđenje

Ubijali su, bacali bombe na kuće, stanovnike Lovasa koristili kao živi štit. U Beogradu su proglašeni krivima za ratne zločine

20.06.2019 u 15:56

Bionic
Reading

Viši sud u Beogradu proglasio je osam osoba krivim za ratne zločine protiv civila počinjenih 1991. u Lovasu, mjestu nedaleko Vukovara, na samoj granici Hrvatske i Srbije

Sud je na ponovljenom suđenju utvrdio da su osmorica optuženih krivi za zločin protiv čovječnosti, ratni zločin protiv civilnog stanovništva i za nečovječno postupanje, prenosi N1.

Željko Krnjajić osuđen je na šest godina zatvora, Milan Devčić na osam godina, Saša Stojanović na sedam, Jovan Dimitrijević i Zoran Kosijer na šest, Darko Perić i Radovan Vlajković na pet, a Radislav Josipović na četiri godine zatvora.

U obrazloženju presude stoji da su kazne limitirane visinom prvih kazni i činjenicom da tužiteljstvo nije dokazalo sve radnje koje su im se stavljale na teret.

Podsjetimo, optužnica ih je teretila da su kao pripadnici lokalne civilno-vojne vlasti teritorijalne obrane Tovarnika, potčinjene tadašnjoj JNA, i paravojne postrojbe „Dušan Silni“, sudjelovali u napadima na Lovas i civilno stanovništvo.

Po ulasku u selo, navodi se u optužnici, nekontrolirano su i nasumično pucali, bacali bombe u dvorišta, na kuće i razne lokacije pri čemu su ubili najmanje 21 osobu.

Prvooptuženi Ljuban Devetak, te Milan Devčić i Milan Radojčić optuženi su i da su svojim ponašanjem potakli nepoznate pripadnike oružanih skupina da na raznim lokacijama u selu ubiju ukupno 27 ljudi.

Beograd: Za zločine u Lovasu osmorici dosuđeno ukupno 47 godina zatvora Izvor: Pixsell / Autor: Srdjan Ilic/PIXSELL

Najmasovniji zločin u Lovasu počinjen je 18. listopada 1991. kada su pripadnici TO i paravojne postrojbe „Dušan Silni” natjerali 51 mještana Lovasa, koristeći ih kao živi štit, da očiste minsko polje koje je prethodno, po navodima optužnice, postavila tadašnja JNA. Od eksplozija mina poginulo je 20-ak mještana, dok ih je većina bila ranjena, navodi se u optužnici.

Srbijansko pravosuđe podiglo je 2007. optužnicu protiv 14 osoba za ubojstvo oko 70 mještana Lovasa, hrvatske nacionalnosti, ali su petorica optuženih u međuvremenu umrla.