BIZARNA PRIČA IZ SKOPLJA

U zoološkom vrtu ubili 12 konja i njima htjeli nahraniti lavove, uhićeni ravnatelj i još pet osoba

15.07.2022 u 10:08

Bionic
Reading

Ravnatelj zoološkog vrta u Skoplju Hristijan Stamenov i još pet osoba uhićeni su nakon što su mediji objavili da je u toj ustanovi zaklano 10 konja, čijim mesom su, po nalogu ravnatelja, planirali nahraniti lavove. Policija tvrdi da je ubijeno čak 12 konja i jedna mazga. Stamenov pak uvjerava da su životinje bile bolesne te da im nije bilo spasa, a cijeli postupak je, ističe, proveden u skladu sa zakonom

Makedonski MUP objavio je da je podnesena kaznena prijava protiv ravnatelja zoološkog vrta i pet osoba od 25 do 46 godina zaposlenih u toj ustanovi.

'Prilikom obilaska zoološkog vrta, osobe su zatečene u pomoćnim prostorijama zoološkog vrta, odnosno u kuhinji za pripremu hrane za životinje, kako pripremaju hranu od konja (12 konja i jedna mazga) kojima su namjeravali nahraniti divlje životinje', stoji u priopćenju ministarstva.

Osobe su zadržane u policijskoj postaji, a na teren su izašli i inspektori Agencije za hranu i veterinarstvo te su utvrdili nepravilnosti u postupanju i oduzeli meso, dodaju iz policije.

Dan ranije ravnatelj Stamenov je za portal Sakamdakažam.mk izjavio da su od Agencije za oduzetu imovinu, tijekom akcije hvatanja kradljivaca drva i švercera, dobili 16 konja, ali da je njih deset bilo teško bolesno te je odlučeno da se zakolju. Postupalo se, kaže, u skladu sa zakonima i pravilima postupanja sa životinjama, a obaviještena je i Agencija za hranu i veterinarstvo.

'Kao ustanova imamo mogućnost ekonomskog korištenja životinja. Težak je to postupak, a godinama radim sa životinjama u zoološkom vrtu i najbolje znam koliko je to teško, ali ništa drugo nije preostalo jer su bile bolesne. Konje su pregledali stručnjaci i zaključili da su bolesni, da imaju otvorene rane, prijelome, ali i rak. U takvoj situaciji, nažalost, ne preostaje ništa drugo', rekao je Stamenov.

Ostalih šest konja koje je zoološki vrt dobio od Agencije trenutno su na liječenju i rade se sve potrebne pretrage kako bi mogli biti zadržani u zoološkom vrtu.

Zoološki vrt u Skoplju Izvor: Društvene mreže / Autor: Urban Makedon

Nakon objave informacija u medijima gradonačelnica Skoplja Danela Arsovska razriješila je dužnosti ravnatelja Stamenova, a koji nije objasnio zbog čega policija u svom priopćenju navodi da je ubijeno 12 konja dok on tvrdi da je bolesno bilo njih deset.