celibat, žene i ekologija

U Vatikanu počinje amazonska sinoda: Na tapeti su kontroverzne teme, neki kažu da je riječ o prekretnici

06.10.2019 u 10:22

Bionic
Reading

Vatikan će od nedjelje biti domaćin trotjednog okupljanja biskupa iz država poručja Amazonije a među kontroverznim temema bit će i zaređivanje oženjenih muškaraca

Vatikan je pozvao 184 biskupa i svećenika iz Ekvadora, Bolivije, Kolumbije, Venezuele, Brazila, Perua, Gvajane, Surinama i Francuska Gijane na sinodu na kojoj će glasati o novim mjerama. Ženske pripadnice crkve također će nazočiti, no neće imati pravo glasa.

Prema ranije objavljenim dokumentima razmatrat će se mogućnost zaređivanja starijih i poštovanih članova amazonskih zajednica u braku pod uvjetom da je nijhova obitelj stabilna.

Konzervativni svećenici u Vatikanu bijesni su zbog mogućnosti da se preokrene stoljetna tradicija celibata.

Papa Franjo poručio je da je otvoren prema mogućnosti takve promjene.

Na posebnoj biskupskoj sinodi 'Amazonija – novi putovi za Crkvu i za cjelovitu ekologiju' od 6. do 27. listopada raspravljat će se o više glavnih tema: pravima domorodačkih naroda, posebice pravu na zemlju, ekologiji i okolišu, angažiranosti južnoameričke Crkve u teologiji oslobođenja (u politici vezano uz kršćanski socijalizam), sinkretizmu katolicizma i urođeničkih religija, kolonijalizmu, mogućnosti zaređivanja oženjenih muškaraca za svećenike u Amazoniji i ulozi žena u Crkvi.

Nijedna od odluka koje donese sinoda nisu obvezujuće.

Papa Franjo na kraju će odlučiti hoće li prihvatiti ijednu promjenu na temelju tih preporuka.

  • +13
Papa Franjo na Madagaskaru Izvor: EPA / Autor: LUCA ZENNARO

Temelj za rasprave radni je dokument na 80 stranica - Instrumentum Laboris - na kojem se radilo punih 18 mjeseci i rezultat je stotina sastanaka biskupa. Zaključci sa sinode, ocjenjuju agencije, mogli bi imati posljedice za Crkvu na globalnoj razini.

U radnom dokumentu piše da treba poslušati 'vapaj Majke Zemlje, napadnute i teško ranjene uslijed predatorskog modela gospodarskog razvoja koji izaziva ekocid, koji ubija i pustoši, uništava i razara'.

U amazonskom području živi oko tri milijuna domorodaca koji predstavljaju gotovo 390 naroda. Riječ je o narodima koji, kako stoji u tekstu, čuvaju posebni kulturni identitet i specifično povijesno bogatstvo, a moraju se suočavati s prijetnjama koje se pojavljuju unutar njihovih kultura. Moraju se također boriti kako bi zaštitili svoje postojanje i svoje teritorije, a Crkva je među njima prisutna preko misionara i misionarki.

U svojoj enciklici 'Laudato si' ('Hvaljen budi') iz 2015., posvećenoj društvenim pitanjima i okolišu, papa Franjo osuđuje eksploataciju amazonske džungle u kojoj žive brojne domorodačke zajednice.

Sedam i pol milijuna četvornih kilometara, jedna od najvećih rezervi biološke različitosti na svijetu i više od trećine šuma na planetu, samo su neka od obilježja Amazonije koja se proteže kroz nekoliko zemalja, među kojima kroz Brazil, Boliviju, Ekvador, Peru i Venezuelu. Nije to homogeno područje, napominje se u dokumentu, nego je ona biom u kojemu je voda čimbenik koji ujedinjuje.

U siječnju 2018., prvi latinoamerički papa u povijesti je posjetio Puerto Maidonado, selo u jugoistočnom Peruu okruženo amazonskom džunglom i oštro osudio 'eksploataciju rudnog blaga u ilegalnim rudnicima zlata' i izopačene učinke te prakse, 'ropstvo i seksualno iskorištavanje'.

Franjo se posebice zalaže za 'cjelovitu ekologiju' - blisku integraciju ljudi i prirode.