UTRKA S VREMENOM

U Turskoj 22 HGSS-ovca pomažu u spašavanju američkog speleologa, otkrili su detalje

06.09.2023 u 20:32

Bionic
Reading

Na više od tisuću metara nadmorske visine u Turskoj, točnije u jami Mordža na gorju Taurus, traje izrazito zahtjevna akcija spašavanja ozlijeđenog američkog speleologa u koju su uključeni i pripadnici našeg HGSS-a

Riječ je o njihovu kolegi i prijatelju koji je nekoliko puta sudjelovao na speleo tečajevima i istraživanjima u jamama na Velebitu, a sada se i sam našao u opasnosti. Jutros su krenuli na put, a HRT-u su se javili s aerodroma po dolasku u Tursku.

'U akciju spašavanja iz Hrvatske je krenulo 22 pripadnika modula za spašavanje dok su na samom terenu na objektu već turski spasioci i speleolozi koji pomažu organizaciju cijele organizacije', rekao je Marko Rakovac, pročelnik Komisije za speleospašavanje HGSS-a. Istaknuo je kako HGSS do sada nije radio spašavanja u Turskoj, ali se nada dobrom ishodu, budući da je vremenska prognoza dobra.

Rakovac je ustvrdio kako je akcija 'iznimno zahtjevna'.

'Akcija je iznimno zahtjevna i to dodatno komplicira situaciju zato što se bazni kamp nalazi na 2100 metara nadmorske visine, dakle prilično istureno i nepristupačno i na tome je mjestu potrebno osigurati logistički kamp i nadamo se da će u skrom vremenu kolege iz Turske na najbolji mogući način to odraditi i pripremiti', rekao je. Istaknuo je kako će spasiocima naknadno dolazi preko jedne tone opreme za spašavanje.

'Planiramo koristiti tehničku opremu za spašavanje, osim te tehničke opreme koja dolazi posebnim "cargo" letom sutra ujutro u Tursku, ima preko 800 kilograma samo tehničke opreme i pri tom tu još moramo dodati preko 300 kilograma naše osobne opreme za kretanje i boravak na terenu', objasnio je.

Pročelnik Komisije za speleospašavanje HGSS-a, naglasio je kako je mogući nedostatak vode 'dodatni logistički problem' te da je podzemna voda 'kontaminirana'.

'Najveće opasnosti jesu upravo kontaminirana voda u podzemlju iz razloga što se na tom mjestu nalazi ledenjak koji je kontaminiran i na tisuću metara dubine nema pitke vode te spasioci moraju nositi svoju vodu. To je jedan dodatni logistički problem, jer pored sve tehničke i medicinske opreme, moramo još dodatno brinuti za vodu', rekao je Rakovac.

Mogući uzrok nesreće

Rakovac nije mogao precizirati kako je točno došlo do nesreća, ali je istaknuo kako se vjerojatno radi o "ulkusu želuca".

'Ne mogu reći točno jer sve te infromacije nisu baš pročišćene, ali definitivno je došlo do zdravstvenog pogoršanja, možda je bilo i nešto što je prethodilo samom istraživanju, ali teško je reći. Koliko znamo riječ je o ulkusu želuca, to ekipe na terenu još moraju procijeniti, informacije poprilično kasne jer komunikacija, nije još uspostavljena u jami odnosno nema komunikacije linije i informacije dolaze sa zakašnjenjem', pojasnio je.

Na pitanje o tome je li im otežavajući faktor to što spašavaju osobu koju poznaju, odgovorio je kako je to "dodatni motiv".

'To nam je dodatni motiv da sve svoje snage i napor uložimo u spašavanje kolege spasioca s kojim smo inače u prijateljskim odnosima. Često smo bili na tečajevima zajedno i nadamo se da će Mark izdržati to vrijeme koje je potrebno da se organizira da se njegovo medicinsko stanje stabilizira i na koncu da se izvuče iz speleološkog objekta', zaključio je Rakovac.