POBJEDNIK IDE U ŠVEDSKU

U Suhopolju se sučelili naši najbolji orači

29.08.2010 u 21:02

Bionic
Reading

Na dvodnevnom natjecanju orača Hrvatske održanom u Suhopolju, među tridesetak lokalnih orača iz petnaest županijskih ekipa pobijedili su Mario Spudić iz Karlovačke županije u kategoriji 'plug ravnjak' i Tomislav Kuharić iz Krapinsko-zagorske županije u kategoriji 'plug premetnjak'

Mario je i prošle godine bio najbolji u svojoj kategoriji pa ga raduje što je potvrdo taj uspjeh. Budući da kod kuće obrađuju 60 rali zemlje, poseban mu trening nije potreban. Sad mu preostaju pripreme za Svjetsko prvenstvo u Švedskoj iduće godine. Tomislav na obiteljskom gospodarstvu uzgaja pedesetak komada muznih krava i junadi te obrađuje 40 hektara zemlje. Već treći put na državnim prvenstvima osvaja prva mjesta.

Cilj je ovakvoga natjecanja, rekao je to Tomislav Tolušić, virovitičko–podravski župan, prikazati stjecanje znanja i vještina u poljoprivredi. S više takvoga znanja, tvrdi, troškovi u poljoprivredi mogli bi biti smanjeni i do trideset posto.

Pobjednici

'Natjecanje orača u Suhopolju najbolje je koje je organizirano do sada. I kvaliteta oranja je svake godine sve viša pa mogu slobodno reći da su to i svojevrsne učionice na otvorenom. Poanta ove priredbe je povećati kvalitetu oranja u Hrvatskoj jer ona utječe na ratarsku proizvodnju udjelom od osam posto', rekao je dr. sc. Ivan Katalinić, predsjednik Hrvatske udruge za organizaciju natjecanja orača.

Manifestacija koju su tijekom dva dana popratili i brojni posjetitelji dio je pripreme za Svjetsko prvenstvo u oranju 2012. koje će biti održano u Hrvatskoj. Kalinić smatra da će to biti velika prigoda za promociju hrvatske poljoprivrede, turizma i gospodarstva jer na nju dođe i do deset tisuća ljudi.