akademija u toledu

U Španjolskoj 198 Ukrajinaca završilo vojnu obuku

16.02.2023 u 14:11

Bionic
Reading

U Španjolskoj je u četvrtak 198 Ukrajinaca završilo vojnu obuku u trajanju od pet tjedana, nakon čega će se priključiti vojsci Ukrajine koja ratuje s Rusijom, izvijestila je španjolska novinska agencija EFE

Skupina je prošla osnovnu obuku u vojnoj akademiji za pješadiju u Toledu, gradu udaljenom 74 kilometra južno od Madrida. Nakon što napusti akademiju u nju će ovaj tjedan doći novi kontigent Ukrajinaca koji će na zahtjev ukrajinske vojske proći specijaliziranu obuku. U ožujku će, pak, doći treći kontigent Ukrajinaca bez vojnog znanja.

"Europska unija je dogovorila s Ukrajinom vojnu obuku u trajanju dvije godine", rekao je kapetan Carlos Vela Guerrero, zadužen za osnovu vojnu obuku. "Motivacija polaznika je iznimno visoka jer znaju s čime će se susresti kada dođu u svoju zemlju. Nastoje stoga brzo napredovati u obuci", dodao je.

Dio zemalja EU-a pristao je obučavati vojnike iz Ukrajine na svom teritoriju. Hrvatska vlada, predvođena premijerom Andrejem Plenkovićem, također je to htjela provoditi u Hrvatskoj no Hrvatski sabor je većinom glasova to spriječio. Protiv je bio i predsjednik Zoran Milanović smatrajući da bi Hrvatska time mogla ući u rat s Rusijom.

Skupina Ukrajinaca koja je upravo završila obuku u Toledu u prosjeku je stara 24 godine, te dosad nije prolazila vojnu obuku. Sve osobe iz te skupine potpisale su ugovor na tri godine s ukrajinskom vojskom, bez obzira kada rat završio. Među njima su 192 civila, od čega četiri žene, te šest vojnih zapovjednika.

Među polaznicima je bila 35-godišnja Alona, koja je četrnaest godina živjela u Španjolskoj. U prosincu je odlučila otići u Ukrajinu kako bi se prijavila u vojsku i pomogla sunarodnjacima. Kaže da je do tada radila kao novinarka i prevoditeljica, no da je "osjetila da mora nešto učiniti za svoju zemlju".

"Nikada nisam mislila da će mi život imati tako nagli zaokret", izjavila je i dodala da su ju majka i brat podržali u odluci.

Uvjerena je da će Ukrajina pobijediti u ratu koji traje gotovo godinu dana.

  • +18
Rat u Ukrajini Izvor: Profimedia / Autor: Oleksii Chumachenko / AFP / Profimedia

Olekandr Demčuk, 47-godišnji pukovnik, zahvalio je na "srdačnom dočeku" i "obuci koju su prošli njegovi sunarodnjaci u Toledu". "Poslužit će nam da obranimo zemlju", naglasio je.

Rusija, koja je 24.veljače 2022. pokrenula invaziju na Ukrajinu, kaže da vojni savez NATO sudjeluje u ratu protiv nje. Španjolska je od 1982. godine članica NATO-a.