PORAZ IMA POSLJEDICE

U SDP-u se širi bunt protiv Milanovića, glas digao i Vidović

29.12.2015 u 14:00

Bionic
Reading

Ne slažem se da je u SDP-u riječ o pobuni, kazao je Davorko Vidović, član Glavnog odbora SDP-a, odgovarajući u HRT-ovom Studiju 4 na upit misli li kao i splitski gradonačelnik Ivo Baldasar da Zoran Milanović i vrh stranke moraju podnijeti ostavke s obzirom na rezultate izbora

Vidović je kazao kako smatra normalnim da ako se ne poluči obećani rezultat, trebaju se snosit posljedice.

'Vjerujem da stranka ima dovoljno demokratski potencijal da se nosi sa svojim problemima na demokratski način. Bilo kakva vrsta nasilja nije dopustiva. Imamo rezultat koji zahtijeva dubinsku analizu', rekao je Vidović.

On je podnio ostavku u Sisku kada je izgubio izbore za 145 glasova, a kaže da ga zabrinjava put socijaldemokracije u Hrvatskoj.

'Dobar dio građana ne prepoznaje socijaldemokratske vrijednosti. To je osim slobode, solidarnost, jednakost i socijalna pravda. Taj se program Taj se program treba prepoznati u svakodnenom životu', dodao je Vidović.

Izjavio je i da ne podupire retoriku Zorana MilanovićaTaj latentni građanski rat u Hrvatskoj mora završiti.

'Ili mi ili oni', ta politika mora završiti, istaknuo je Vidović.

Na pitanje treba li Milanović podnijeti ostavku nakon izbornih rezultata, Vidović je kazao da mu je teško to procijeniti.

'Neću biti sudac, posebno ne izvan stranačkih foruma. Unutar stranke će se o tome obaviti razgovor. Neke promjene su dobrodošle. Sjećam se Ivice Račana koji je kazao - je, sad su izbori, ali bit će i za četiri godine', rekao je Vidović.

Prisjećajući se i Račanove rečenice da se izbori mogu izgubiti, ali obraz ne, Vidović je kazao kako se plaši više gubitka obraza, nego gubitka izbora.

Osvrćući se na konstituiranje Hrvatskog sabora Vidović je kazao da mu je govor novog predsjednika Željka Reinera bio apsolutno prihvatljiv dok nije izrekao ideju o vraćanju imena Hrvatski državni sabor. Taj "Hrvatski državni sabor" izaziva podjele, kaže Vidović. Potvrdio je da bi na konstituirajućoj sjednici Sabora on glasovao za Reinera.

Zlatko Komadina kazao pak kako 'izbori nisu završeni sve dok se ne formira Vlada'. 'Nakon toga će biti dovoljno rasprave oko odgovornosti i SDP će ići na redovnu izbornu konvenciju.

Rajko Ostojić, član predsjedništva SDP-a smatra da odlazak u opoziciju ne mora biti tragedija, jer je to prilika za novi početak.

'Ključno je racionalno pogledati što je učinjeno dobro, a gdje su učinjene vrlo velike pogreške. U sljedećim danima pred SDP-om će biti ključna odluka: nastaviti dalje na isti način ili pokrenuti promjene', kazao je Ostojić za tportal.