U ČAST PAPI

U Sarajevu otkriven spomenik Majci Terezi

04.06.2015 u 14:03

Bionic
Reading

U čast Papina pohoda Sarajevu 6. lipnja u tom je gradu u četvrtak postavljen i otkriven spomenik blaženoj Majci Terezi koji će ubuduće krasiti pročelje crkve Sv. Josipa u središtu grada

Brončani kip Majke Tereze visok dva metra smješten na postamentu kod ulaznih vrata crkve dar je Flamura Gashija, nekadašnjeg veleposlanika Albanije u Bosni i Hercegovini a provedbu cijelog projekta, kako je istaknuo župnik don Luka Brković, nesebično je financijski pomogla skupina Amerikanaca albanskog podrijetla.

Njihova je poruka na poticaj veleposlanika Gashija bila jasna: ako je za spomenik Majci Terezi ne pitamo koliko košta, kazao je Hini don Luka.

'Blažena i neupitno uskoro sveta Majka Tereza je baš kao i papa Franjo uvijek gledala gladne, jadne i raspadnute. Njena je figura i orijentacija najsličnija onome što radi sadašnji Papa i što je simbol današnjega katolištva', ističe don Luka.

Papi se stoga i na ovaj način, kako je dodao, želi odati priznanje. 'Ovo je ljudski znak zahvalnosti za milosrđe koje se pokazuje prema siromasima i onima koji pate', dodao je don Luka čija je župa koja je među najstarijima u Sarajevu uslijed rata ostala bez gotovo polovice vjernika.

Sredinom 80-ih godina prošlog stoljeća na području župe Sv. Josipa poznatijoj kao marindvorska bilo je oko tri i pol tisuće vjernika, početkom 90-ih se ta brojka smanjila na dvije i pol tisuće da bi ih sada bilo tek tisuću i pol, uglavnom starijih osoba.

Spomenik Majci Terezi sada bi preostalima trebao biti poticaj da nastave biti dobri ali i podsjetiti sve druge da čine dobro. 'Očekujemo da će ovo biti poticaj da se pomogne drugima ali i da se pomogne nama jer smo i sami u teškome stanju. Mi ćemo za druge činiti sve što možemo a drugi neka čine ne za našu župu nego za Sarajevo ovakvo kakvo jest, siromašno i potrebito', poručio je don Luka.

Majka Tereza rođena kao Agnese Gonxhe Bojaxhiu u albanskoj katoličkoj obitelji utemeljila je red Misionarki milosrđa i dobila Nobelovu nagradu za mir 1979. za svoj humanitarni rad. Duže od četiri desetljeća služila je siromašnima, bolesnima, siročadi i umirućima.

Zajednica Misionarki ljubavi sada broji više od pet tisuća redovnica u 120 država svijeta. Papa Ivan Pavao II. proglasio je Majku Terezu blaženom 2003. godine.