izvješće na vladi

U ovoj godini 33 požara više, ali bez većih šteta

20.08.2020 u 13:58

Bionic
Reading

U ovoj godini do sredine kolovoza u Hrvatskoj je bilo 33 požara više nego u istom razdoblju prošle godine, no ti požari nisu izazvali veću materijalu štetu, izvijestio je u četvrtak glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

"U promatranom razdoblju imali smo 1,12 posto više požara na otvorenom prostoru u priobalnom području ili 33 požara više u odnosu na prošlu godinu, međutim ti požari nisu izazvali veću materijalnu štetu”, kazao je Tucaković na sjednici Vlade.

Predstavljajući izvješće o realizaciji Programa aktivnosti i mjera zaštite od požara u 2020., Tucaković je izdvojio požare na području Dinare, Svilaje i južnog Velebita, te najveći na području Podlapače u Ličko-senjskoj županiji, gdje je izgorjelo oko 9000 hektara niske trave.

Dodao je kako su u ovoj godini bile smanjenje promidžbene aktivnosti, osposobljavanje je bilo dijelom prekinuto zbog koronavirusa, ali nastavljeno je u šestom mjesecu kako bi omogućilo pripremu za sezonu.

Tucaković je naglasio da nije smanjeno financiranje sustava vatrogastva, čak su povećani iznosi što je omogućilo zapošljavanje 1000 vatrogasaca u priobalju, a financije vatrogasne zajednice potrošene su na razini od 30 posto. 

Realizirano 51 posto sredstava za protupožarnu zaštitu

Ministar obrane Mario Banožić istaknuo je da se sve zadaće u protupožarnoj zaštiti izvršavaju u skladu s planom i uz koordinaciju i u suradnji s Hrvatskom vatrogasnom zajednicom te ostalim tijelima sustava domovinske sigurnosti.

Banožić je kazao kako je od 110 milijuna kuna, koliko je za provedbu zadaća protupožarne zaštite u 2020. godini bilo osigurano u državnom proračunu na razdjelu Ministarstva obrane, do danas realizirano 51 posto sredstava.

U prvoj fazi Protupožarne sezone, koja je trajala od 1. siječnja do 14. lipnja, zračne snage su imale 86 zahtjeva Hrvatske vatrogasne zajednice za potporom u gašenju požara te su ostvarile 1773 leta.

U drugoj fazi, odnosno do 17. kolovoza, bilo je 52 zahtjeva za potporom te su ostvarena 1223 leta. Tim besposadnih zrakoplovnih sustava ostvario je deset letova radi provedbe protupožarnih izviđanja i izviđanja opožarenih površina, naveo je Banožić.

Od 15. lipnja do 30. rujna za brzu intervenciju osigurano je oko 200 pripadnika Hrvatske vojske, razmještenih u Kninu, Benkovcu, Divuljama i Pločama, a spremni su i angažiraju se zrakoplovi Canadair CL-415, izviđačko–navalni zrakoplovi Air Tractor, izvidnički zrakoplov Pilaus te dva transportna helikoptera za gašenje, prijevoz, potragu i desantiranje.