bombaši u akciji

U napadu kamiona bombe u Somaliji poginulo 15, a ranjeno 40 osoba

23.09.2023 u 20:05

Bionic
Reading

U bombaškom napadu na kontrolnu točku u Somaliji, poginulo je barem 15 osoba, dok je 40 ozlijeđeno, rekle su vlasti, a prenosi Sky News.

Fotografije na društvenim mrežama pokazale su zapaljenu kabinu kamiona te crni dim kako suklja na mjestu napada u gradu Beledweyne u središnjoj Somaliji.

Nitko nije odmah preuzeo odgovornost, pa ni Al Šabab koji često izvodi napade i koji kontrolira dijelove Somalije.

Policajac Ahmed Aden rekao je da je među mrtvima i pet policajaca koji su zapucali na kamion u pokušaju da ga zaustave od zabijanja u obližnju kontrolnu točku.

Obližnje trgovine su uništene u eksploziji, dok postoje izvješća da se nestali ljudi nalaze pod ruševinama.

"Kamion natovaren eksplozivom nasilno se probio kroz vladinu kontrolnu točku, dok je kamionet koje je pripadalo sigurnosnom osoblju krenulo za kamionom u trenutku kad je eksplodirao", rekao je svjedok Abdikadir Arba, koji se nalazio 200 metara dalje i bio jedna od prvih osoba koja je pomogla unesrećenima.

Abdifatah Mohamed Yusuf, glavni direktor ministarstva za humanitarnu pomoć i upravljanje katastrofama u Hirshabelleu, potvrdio je smrtne slučajeve.

"Dvadeset ranjenih primljeno je u bolnice u Beledweyneu, dok je drugih 20 u kritičnom stanju, zbog čega bi trebali biti odvezeni zračnim putem u Mogadishu na intenzivno zdravstveno liječenje", rekao je.

Hirshabelle je savezna država koja uključuje i Beledweyne. Bila je središte posljednje vojne ofenzive somalijske vlade protiv ekstremista Al Šabab.

Al Šabab se sa središnjom somalijskom vladom bori više od desetljeća, nastojeći uspostaviti vladavinu prema strogom tumačenju islamskog šerijatskog zakona.