u hitnoj proceduri

U Kazneni zakon ulaze i strani javni dužnosnici

14.09.2023 u 14:35

Bionic
Reading

U hitnu saborsku proceduru Vlada je uputila izmjene i dopune Kaznenog zakona te Zakona o odgovornosti pravnih osoba za kaznena djela, radi usklađivanja sa standardima Konvencije OECD-a u borbi protiv podmićivanja stranih javnih službenika u međunarodnim poslovnim transakcijama

Izmjene su preduvjet za ratifikaciju Konvencije i pristup Radnoj skupini Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) za suzbijanje podmićivanja u međunarodnim poslovnim transakcijama, istaknuto je na sjednici Vlade RH u četvrtak.

Izmjenama u Kaznenom zakonu precizira se definicija službene osobe za kaznena djela davanja i primanja mita.

"Uz već postojeću definiciju službene osobe, službenom osobom smatrat će se i strani javni dužnosnici" istaknuo je ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica.

Širi se i krug mogućih počinitelja kaznenog djela podmićivanja zastupnika na strane javne službenike uz već propisane zastupnike u Hrvatskom saboru, Europskom parlamentu, vijećnike u predstavničkim tijelima jedinica lokalne i područne samouprave, dodao je.

Osobe koje posreduju pri davanju mita sankcionirat će se jednako kao i osobe koje podmićuju zastupnike, odnosno kaznom zatvora od jedne do osam godina.

Izmjenama i dopunama Zakona o odgovornosti pravnih osoba za kaznena djela proširuje se "temelj subjektivne izvedene odgovornosti pravnih osoba za kaznena djela".

"Pravna osoba kaznit će se za kazneno djelo ako je time pravna osoba ostvarila ili je trebala ostvariti korist za sebe ili drugoga", naveo je ministar.

Propisuje se i da je pravna osoba odgovorna za počinjenje kaznenog djela ako je do počinjenja kaznenog djela došlo zbog propuštanja nadzora ili kontrole.

Precizira se i izraz odgovorne osobe i povećavaju se kazne za odgovornost pravnih osoba.

Ove su izmjene, naglasio je Malenica, važan korak u pristupu Radnoj skupini za suzbijanje podmićivanja u međunarodnim poslovnim transakcijama i pristupanje Hrvatske OECED-u kao ključnom vanjskopolitičkom cilju.

Donesen Državni plan djelovanja civilne zaštite

Vlada je donijela i Državni plan djelovanja civilne zaštite koji definira mjesto i ulogu svakog sudionika i operativnih snaga sustava Civilne zaštite u velikim nesrećama, katastrofama, posebnim okolnostima, sukladno posebnim propisima.

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović istaknuo je kako je njegovo donošenje nužno za učinkovito organizirano, jedinstveno djelovanje sustava Civilne zaštite u reagiranju na krizne situacije koje, naglasio je, vidimo da su sve učestalije i intenzivnije, pogotovo one vezane uz klimatske promjene.

  • +6
Sjednica Vlade 14.9. Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL

U prilozima Plana nalaze se dokumenti poput plana veza i komunikacija, planskih operativnih  mjera vezanih uz osobe s invaliditetom ili primanja tranzita i slanja međunarodne pomoći i dr., koji dodatno konkretiziraju postupanja sudionika sustava Civilne zaštite s ciljem učinkovitijeg upravljanja rizicima identificiranima u Hrvatskoj, kao i aktivnostima na međunarodnoj razini.