općina negoslavci

U jednom slavonskom mjestu od 455 birača glasalo njih 20

18.04.2024 u 17:29

Bionic
Reading

Najmanja izlaznost, prema podacima Državnog izbornog povjerenstva (DIP) bila je na biračkom mjestu u Općini Negoslavci u 5. izbornoj jedinici, u Slavoniji. Od 455 birača, glasanju je pristupilo njih 20

Bilo je pet nevažećih, a 15 važećih listića. Negoslavci su općina u kojoj je većina mještana srpske nacionalnosti, pa je dio njih iskoristio svoje pravo i glasao u 12. izbornoj jedinici za nacionalne manjine.

'Građani su na biračkim mjestima imali dvije mogućnosti. Mogli su glasati u 12. izbornoj jedinici koja obuhvaća pripadnike nacionalnih manjina ili u 5. izbornoj jedinici (obuhvaća Požeško-slavonsku, Brodsko-posavsku i Vukovarsko-srijemsku županiju). Većina njih, od 871 upisanih u popis birača, njih 416, ako se ne varam, odlučilo je da svoje biračko pravo iskoristiti za glasanje u 12. izbornoj jedinici', rekao je načelnik Općine Negoslavci Dušan Jeckov (SDSS) za RTL Danas.

Pripadnici autohtonih nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj biraju svoje zastupnike u Hrvatski sabor u 12. izbornoj jedinici koju čini cjelokupno područje Republike Hrvatske.