nAKON NAJAVE MIKULIĆA

U Istri krenulo masovno rušenje divlje gradnje

25.02.2023 u 10:31

Bionic
Reading

Istra prva kreće u masovno rušenje divlje gradnje, piše u subotu Večernji list, navodeći da je samo u Vodnjanu u dva tjedna zatvoreno 45 gradilišta, dok će prva rušenja bespravne gradnje biti u Umagu, Ližnjanu i Rovinju

Najava glavnog državnog inspektora Andrije Mikulića da će za dva tjedna početi rušenje bespravno izgrađenih objekata na području Istre dočekana je u toj županiji, ali i u drugim dijelovima zemlje gdje postoje problemi s bespravnim graditeljima, kao melem na ranu.

To je i znak, smatraju mnogi, da se napokon ozbiljno i sustavno kreće u obračun s onima koji bez ikakvih dozvola, bez poštivanja urbanističkih rješenja, grade tamo gdje žele.

'Na području Istre uklanjat će se 14 objekata. Tri su na području grada Umaga, pet na području Rovinja i šest na području Ližnjana', kazao je glavni državni inspektor Andrija Mikulić i dodao da je to tek početak rušenja i obračuna s bespravnim graditeljima.

Mikulić je na nedavnoj konferenciji na temu bespravne gradnje u organizaciji Glasa Istre u Medulinu gdje je s gradonačelnicima, načelnicima i županom razgovarao o aktualnom problemu, obećao pomoć.

Kada je u pitanju bespravna gradnja u Istri, u većini slučajeva riječ je o stranim državljanima koji kupuju zemljišta i potom bespravno grade. Na području Vodnjanštine, kazao je gradonačelnik, gotovo svi popisani bespravni graditelji su stranci; Nijemci, Talijani, Slovenci, Austrijanci, piše novinarka Večernjeg lista Snježana Bičak.