još grešaka

U ispitu iz Hrvatskog na maturi Istanbul proglašen glavnim gradom Turske

17.07.2023 u 15:04

Bionic
Reading

Nakon grešaka u ispitima državne mature iz Matematike i Politike i gospodarstva, još jedna greška dogodila se u ispitu iz Hrvatskog jezika. Naime, u odgovoru na 44. pitanje tog ispita Istanbul je proglašen glavnim gradom Turske. U NCVVO-u kažu da je odgovor sa stajališta jezične norme točan te je sadržaj stoga irelevantan

Prema jednoj rečenici u ispitu iz Hrvatskog jezika na maturi, glavni grad Turske je Istanbul. Greška nije primijećena ni u procesu recenzije ispita, a pregledalo ga je četvero stručnjaka. U 44. zadatku maturanti su morali zaokružiti slovo ispred jedne od četiriju rečenica koje su napisane u skladu s pravilima o pisanju velikoga i maloga početnog slova. Od svih ponuđenih, malo i veliko slovo korišteno je ispravno samo u rečenici: 'Prijestolnica Istočnoga Rimskog Carstva bio je Carigrad, grad koji se danas zove Istanbul i glavni je grad Turske'', piše Srednja.hr.

'Ispit iz Hrvatskoga jezika u cjelini Čitanje, književnost i hrvatski jezik sadrži jezični zadatak čiji ishod provjerava poštivanje norme o pisanju velikoga i maloga početnoga slova. Zadatak glasi: Koja je od sljedećih rečenica napisana u skladu s pravilima o pisanju velikoga i maloga početnoga slova? U takvim se zadacima ne ispituje sadržaj te je posve jasno da je to jezično pitanje i koji je odgovor sa stajališta jezične norme točan. Dakle u ovome zadatku sadržaj ne može utjecati na pravopisnu točnost, tj. sadržaj je sa stajališta jezične norme irelevantan', objašnjavaju iz NCVVO-a.

  • +6
Državna matura Izvor: Pixsell / Autor: Borna Filic/PIXSELL

Ispit iz Hrvatskoga jezika sastavilo je šest članova stručne radne skupine za Hrvatski jezik. Ispit je bio na metodološkoj recenziji, sadržajnoj recenziji te je još jedan srednjoškolski profesor pregledao i književnost i jezik, dakle četiri su stručnjaka pregledala ispit.