sjednica vlade

U Hrvatskoj još 141 četvorni kilometar minski sumnjivog područja

04.05.2023 u 18:22

Bionic
Reading

U Požeško-slavonskoj županiji očišćeno je cijelo minski sumnjivo područje, a s današnjim danom u cijeloj Hrvatskoj još je 141 četvorni kilometar minski sumnjivog područja i to unutar 28 jedinica lokalne samouprave u šest županija.

Podaci su to koje je iznio potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, predstavivši izvješće o provedbi Plana protuminskog djelovanja i utrošenim financijskim sredstvima za prošlu godinu, a koje je Vlada usvojila na sjednici u četvrtak.

U prošloj godini je iz minsko sumnjivog područja isključeno 55,2 četvorna kilometra, utrošeno je 51,1 milijun eura te je "nastavljen uspješan trend u pogledu osiguravanja sredstava za razminiranje iz fondova EU, koji čine 30 posto ukupno utrošenih financijskih sredstava", naveo je Božinović.

Prilikom obavljanja poslova razminiranja pronađeno je i uništeno 1123 komada minsko-eksplozivnih sredstava i 2.400 komada neeksplodiranih ubojitih sredstava.

Održane su 193 edukacije o minskoj opasnosti kojima su obuhvaćene 11.473 osobe na području pet županija, a radilo se uglavnom o djeci u školama i lovcima te "svima onima koji mogu doći u doticaj s minski sumnjivim područjem".

Provedeno je 178 inspekcijskih nadzora na radilištima i 49 u sjedištima tvrtki za razminiranje.

Prošle se godine dogodio i jedan minski incident na području Ličko-senjske županije, u kojem je prilikom izvođenja radova pomoćni djelatnik tvrtke za razminiranje zadobio lakše tjelesne ozljede.

Utemeljeni optimizam da ćemo do 1. ožujka 2026. ukloniti minsku opasnost u RH

Božinović je posebno naglasio kako su u Požeško-slavonskoj županiji u prošloj godini završeni poslovi uklanjanja cjelokupnog minsko sumnjivog područja te se ona "više ne nalazi na popisu minsko zagađenih županija".

"Na kraju prošle godine površina minski sumnjivog područja bila je 149,7 četvornih kilometara, a s današnjim danom to je 141 četvorni kilometar unutar 28 jedinica lokalne samouprave u šest županija. Iz navedenog proizlazi utemeljeni optimizam da ćemo do planiranog 1. ožujka 2026. godine uspjeti u cijelosti ukloniti minsku opasnost s područja RH", rekao je.

Sastavni dio izvješća je i dio vezan uz razminiranje vojnih lokacija i građevina koje je provodila Inženjerijska postrojba Oružanih snaga RH, a u prošloj je godini razminirano 488.200 metara četvornih.

S Vladine sjednice je Hrvatskome saboru upućen konačni prijedlog izmjena i dopuna Zakona o protuminskom djelovanju kojima se, među inim, ukida dopunski opći izvid koji se "pokazao nepotrebnim, a zahtijevao je dodatne troškove iz državnog proračuna".