dan planete zemlje

U hrvatskim gradovima na sat vremena ugasili svjetla, pogledajte kako to izgleda

23.03.2024 u 22:20

Bionic
Reading

Sedamdesetak hrvatskih gradova, brojne tvrtke i mnogi građani sudjelovali su u subotu navečer u najvećoj svjetskoj ekološkoj akciji WWF-a "Sat za planet Zemlju" gašenjem svjetla od 20,30 do 21,30 sati ističući tako svoju predanost Zemlji.

Zidine u Dubrovniku i južno pročelje Dioklecijanove palače, UNESCO-va baština u Hrvatskoj, i ove su godine jedan sat bile bez dekorativne rasvjete, pridruživši se tako četrdesetak UNESCO-vih znamenitosti u svijetu koje već godinama sudjeluju u toj akciji Svjetske organizacije za zaštitu prirode (World Wide Fund for Nature - WWF).

Uz njih, tijekom jednoga sata bez svjetla su bile i Arena u Puli, Zagrebačka katedrala, brojni središnji trgovi, kao i rive na Jadranskoj obali.

WWF Adria, regionalna podružnica najveće svjetske neprofitne organizacije koja radi na očuvanju prirode, u Zagrebu je priredila obilježavanje te akcije koja je već punih 15 godina upisana u Guinnessovu knjigu rekorda kao najveća volonterska akcija na svijetu.

Na poziv Turističke zajednice grada Zagreba, WWF je ovogodišnji partner Festivala svjetla Zagreb te se svih festivalovih 29 lokacija večeras zamračilo na 15 minuta, a posjetitelji su na Trgu Marka Marulića u središtu Zagreba mogli čuti jedinstvenu glazbeno-zvučnu kompoziciju "Odjeci Opstanka: Audio Pejzaži" multimedijalnog umjetnika Alexa Brajkovića.

  • +5
Hrvatski gradovi na sat vremena ugasili svjetla Izvor: Pixsell / Autor: Zvonimir Barisin/PIXSELL

Smišljena da uroni publiku u svijet ugroženih vrsta Hrvatske, ta kompozicija spaja orkestralnu glazbu s elementima elektroničke, uz autentične prirodne zvukove. Kreirana posebno za ovu priliku, kompozicija se temelji na službenom Crvenom popisu ugroženih vrsta i staništa u Republici Hrvatskoj, dokumentu koji sadrži vitalne informacije o riziku od izumiranja i potrebnim mjerama očuvanja.

Tijekom cijelog trajanja Festivala svjetla Zagreb posjetitelji mogu vidjeti prizore 3D mappinga "We Are All Connected" (Svi smo povezani) na pročelju zgrade Hrvatskog državnog arhiva na Trgu Marka Marulića 21, koji uprizoruje gubitak bioraznolikosti i ulogu čovjeka u njemu.

"Od 1970., otkako vršimo mjerenja, populacije divljih vrsta smanjile su se za dvije trećine što je dokaz da prirodni svijet gubimo munjevitom brzinom. Zaštita prirode svima nam mora postati prioritet, od državnih čelnika, preko direktora korporacija do nas pojedinaca. Upravo je to glavna poruka naše akcije koju u Hrvatskoj provodimo još od 2009. godine", poručila je Petra Boić Petrač, direktorica komunikacija u WWF Adriji.

"Sat za planet Zemlju" obilježava se od 2007., kada je akcija provedena samo u australskom Sydneyu. Ove godine u akciji sudjeluje 190 zemalja, a počela je u 20,30 sati po lokalnom vremenu gašenjem javne rasvjete na prepoznatljivim znamenitostima u gradovima Novog Zelanda. Kako se globalna biološka raznolikost smanjuje zastrašujućom brzinom, akcija se ove godine usredotočila na djelovanje u smjeru biološke raznolikosti i prirode, te uloge ljudi u ekosustavu, kažu u WWF-u.