prvi na udaru

U Gračacu se poplava povukla, traje sanacija šteta

18.05.2023 u 15:51

Bionic
Reading

U Gračacu se u četvrtak saniraju štete nastale tijekom poplave na obiteljskim kućama i infrastrukturnim objektima jer se voda povukla, a uspostavljena je i vodoopskrba, osim u Grabu, gdje je bujica uništila dio vodovodne mreže.

Direktorica gračačke tvrtke Vodovoda i odvodnje Dragana Pavlović rekla je da radnici popravljaju kvar i da bi sutra i Grab trebao biti spojen na vodovod.

Što se tiče mikrobiološke ispravnosti vode za piće, još nema rezultata jučer poslanih uzoraka vode. Dio parametara je u redu, no da bi se voda proglasila ispravnom za piće, treba pričekati laboratorijsko analitičko izvješće.

Načelnica Turbić rekla je da je iz zadarskoga Crvenog križa za građanstvo dostavljena voda u bocama, tako da problema nema.

Organizacija Crvenog križa je na zahtjev Stožera prikupila iz Zadra, Biograda i s Paga 43 isušivača, što Gračacu nije dovoljno, ali su svima zahvalni na posudbi.

  • +32
Posljedice poplave u Gračacu, poplavljeno i groblje Izvor: Pixsell / Autor: Nikola Mraovic/PIXSELL

"Zbog velike potražnje za isušivačima u svim krajevima Hrvatske koji se bore s poplavom, zadovoljni smo i ovim brojem isušivača. Selit će se u više kuća jer je samo u Gračacu, općinskom središtu, bilo poplavljeno 49 kuća. Na širem području još se ni ne zna točan broj", rekla je.

Škole i vrtić radili su u Gračacu bez prekida jer su u tome gradu poplavljene samo obiteljske kuće, a ni u jedan javni prostor nije ušla voda. Ipak dio učenika i nastavnika nije sve dane bio na nastavi.