SAMO NAJTEŽI PREKRŠAJI

Nemoguće ga je dobiti: U dvije godine samo šest otkaza u državnoj službi

12.11.2018 u 14:12

Bionic
Reading

Zaposleni u državnim i javnim službama otkaz je gotovo nemoguće dobiti, odnosno mogu ga dobiti samo u izvanrednim okolnostima. Potvrđuje to i podatak Službeničkog suda u Zagrebu po kojem ove godine još nije zabilježeno izricanje kazne prestanka državne službe, a u posljednje dvije godine zabilježeno je tek šest takvih slučajeva

U državnoj službi je gotovo nemoguće počiniti prekršaj koji bi vodio do otkaza, a kako se država nikada nije odlučila na racionalizaciju broja zaposlenih, ni 'tehničkih viškova', do sada nije bilo, piše Večernji list.

Čak i kada se ukinu agencije ili uredi, državni službenici neće dobiti otkaz već će u nekoliko tjedana biti raspoređeni na druga radna mjesta. Jednom kad uđeš u službu, teško je izaći iz nje. Samo je jedan izuzetak – počinjenje djela korupcije. Dakle, uhvate li nekog službenika s prstima u pekmezu dobit će momentalan otkaz.

Zakon o državnim službenicima pobrojio je niz lakših ili težih povreda službene dužnosti, ali svaku je potrebno dokazati i potvrditi. O teškim povredama službene dužnosti u prvom stupnju odlučuje službenički sud, a u drugom stupnju viši službenički sud. Lakše povrede su raznolike, od stalnog kašnjenja na posao, ranijeg odlaženja s posla pa čak i do nedolaska na posao na jedan dan. Tu su i djela nerada, odnosno neizvršavanja zadaća ili pak nesavjesnog rada na istima. Zapravo riječ je tipičnom ponašanju lošeg i nezainteresiranog radnika, kojem bi se u privatnom sektoru vrlo brzo zahvalili s objašnjenjem da nije zadovoljio zahtjevima radnog mjesta. U slučaju službenika zakon nalaže njegovim nadređenima da dokažu čak tri puta u postupku koji se protiv njega vodi kako je počinio neko djelo, a tek nakon tri upozorenja može eventualno doći do pokretanja otkaza.

Među teže povrede dužnosti spadaju zlouporaba dužnosti, davanje netočnih podataka, odavanje tajni ili pak odbijanje zadatka. Teške povrede su i korištenje krivotvorenih isprava za ostvarivanje prava, nedolazak na posao dva do četiri dana bez najave i opravdanja ili pak dolazak na posao u alkoholiziranom stanju ili pod utjecajem narkotika. Nužna su dva upozorenja na temelju dokaza kako bi se pokrenuo postupak pred službeničkim sudom i eventualno uručio otkaz.Tome se htjelo doskočiti izmjenama pravilnika o nagrađivanju i ocjenjivanju državnih službenika koji je pripremala bivša potpredsjednica Vlade Martina Dalić, a aktualizira ga resorni ministar Lovre Kuščević, ali i dalje nema konkretnog dokumenta o promjenama.