sraz s dudom

Tusk: 'Ako populisti žele prijevremene izbore, onda će ih i dobiti'

01.02.2024 u 13:35

Bionic
Reading

Poljski premijer Donald Tusk spomenuo je u četvrtak mogućnost prijevremenih izbora ako predsjednik države, naklonjen konzervativcima koji su prošle godine doživjeli poraz na izborima od proeuropskih snaga, nastavi s opstrukcijom rada vlade

'Ako ne budemo mogli vladati zbog opstrukcije predsjednika i ako (populisti) žele prijevremene izbore onda će ih i imati", rekao je Tusk novinarima u Bruxellesu nakon što je predsjednik Andrzej Duda najavio zakonodavnu blokadu.

U srijedu je predsjednik potvrdio državni proračun koji je predstavila Tuskova vlada prije nego što ga je uputio Ustavnom sudu, pod kontrolom prethodne vlasti, navodeći sumnje u vezi s njegovim usvajanjem u parlamentu.

Najavljujući svoju odluku, predsjednik je rekao da ga brine glasanje o proračunu u donjem domu parlamenta zbog izostanka zastupnika iz populističkih redova, stranke Pravo i pravda (PiS).

Dvojica bivših dužnosnika, nekadašnji ministar unutarnjih poslova i njegov bliski suradnik Maciej Wasik u prosincu su bili osuđeni na zatvorske kazne zbog prekoračenja ovlasti vezano Mariusz Kaminskiuz slučaj iz 2007.

Iako su izabrani za zastupnike u parlamentu u listopadu, njihovi su mandati poništeni, što oni odbijaju priznati, kao i predsjednik Duda.

Privedeni u predsjedničkoj palači, nakratko su zatvoreni prije nego ih je predsjednik pomilovao i zatržio njihovo hitno puštanje iz zatvora.

Duda je u srijedu također potvrdio da je Ustavnom sudu poslao na ocjenu sve zakone koje je parlament usvojio u odsustvu dvojice spomenutih zastupnika.

Za Tuska je, kako je rekao, stavljanje interesa dvojice zastupnika ispred interesa države "potpuno neprihvatljivo".Predsjednik donjeg doma parlamenta je predsjednikovu odluku nazvao "ucjenom".