prvi tjedni kohabitacije

Nova epizoda u sukobu poljskog predsjednika i vlade: Sporna smjena državnog odvjetnika

15.01.2024 u 15:52

Bionic
Reading

Otkaz poljskom državnom odvjetniku Dariuszu Barskiju nije legalan, rekao je u ponedjeljak poljski predsjednik Andrzej Duda, što je novi nastavak u sukobu između šefa države i nove poljske vlade

Ministar pravosuđa Adam Bodnar dobio je zadaću poništavanja politika bivše nacionalističke vlade stranke Pravo i pravda (PiS) koja je po tvrdnjama kritičara povećala kontrolu politike nad pravosuđem.

Ukidanje PiS-ovih reformi ključno je za deblokiranje milijardi eura novca EU-a koji su zamrznuti zbog problema s vladavinom prava.

No to izaziva sukobe između nove proeuropske vlade i predsjednika Andrzeja Dude, saveznika PiS-a, u turbulentnim prvim tjednima kohabitacije.

Predsjednik tvrdi da Bodnar nema ovlast jednostrano smijeniti Barskija.

Ministar pravosuđa tvrdi da je Barskijevo imenovanje bilo nevaljano jer tadašnji zakoni nisu dopuštali osobi koja je otišla u mirovinu da bude državni odvjetnik.

"Otkaz državnom odvjetniku moguć je samo nakon konzultacija premijera i predsjednika... za to je potreban predsjednikov pisani pristanak", rekao je Duda novinarima nakon sastanka s premijerom Donaldom Tuskom.

"Nema sumnje da je zakon u ovom slučaju prekršen... apsolutno je nemoguće govoriti o efektivnoj smjeni državnog odvjetnika s dužnosti."