neviđen broj žrtava

Tunis ove godine izvukao iz mora 901 utopljenog migranta

26.07.2023 u 23:25

Bionic
Reading

Tuniska obalna straža izvukla je iz mora 901 utopljenog migranta u prvoj polovici ove godine, rekao je u srijedu ministar unutarnjih poslova Kamel Feki, upozoravajući na neviđen broj žrtava na obalama te zemlje

Sjevernoafrička zemlja suočava se s rekordnim valom migracija i čestim potonućima brodova s migrantima iz subsaharske Afrike koji su plovili prema talijanskim obalama.

Tunis je zamijenio Libiju kao glavno polazište za ljude koji bježe od siromaštva i sukoba u Africi i na Bliskom istoku u nadi za boljim životom u Europi.

Feki je u parlamentu rekao da je među 901 pronađenim tijelom 36 Tunižana i 267 stranih migranata, dok je identitet ostalih nepoznat.

Većina brodova s migrantima polazi s obale južnog tuniskog grada Sfaxa. Plovilima upravljaju trgovci ljudima, što je dovelo do migracijske krize bez presedana za Tunis.

Oko 75.000 migranata brodovima je stiglo do Italije do 14. srpnja, u odnosu na oko 32.000 u istom razdoblju prošle godine, pokazuju službeni podaci. Više od polovice došlo je iz Tunisa.