tužba za klevetu

Trump mora platiti astronomsku odštetu, mnogo više nego je žrtva tražila

26.01.2024 u 23:10

Bionic
Reading

Porota je u petak presudila da bivši američki predsjednik Donald Trump mora spisateljici E. Jean Carroll platiti 83,3 milijuna dolara zbog klevetničke izjave protiv nje, izvijestilo je više medija.

Bivši predsjednik Donald Trump u petak je osudio presudu i rekao da će se žaliti na odluku.

Trump je ovo objavio na Truth Socialu:

'Apsolutno smiješno! U potpunosti se ne slažem s obje presude i uložit ću žalbu na cijeli ovaj lov na vještice u režiji Bidena usmjeren na mene i Republikansku stranku. Naš pravni sustav je izvan kontrole i koristi se kao političko oružje. Oduzeli su sva Prava prvog amandmana. OVO NIJE AMERIKA!'

Presuda je uslijedila nakon što je na ranijem suđenju porota prvotno utvrdila da je naštetio Carrollinoj reputaciji nakon što ga je optužila za seksualno zlostavljanje. Carroll je podnijela prema novijem zakonu koji je otvorio prostor za provjeru optužbi za seksualni napad poput njenih s davno isteklim rokovima zastare. Nije riječ o kaznenom postupku.

E. Jean Carroll je optužila bivšeg američkog predsjednika da ju je silovao u garderobi odjela donjeg rublja Bergdorf Goodman u proljeće 1996., a zatim ju je oklevetao u objavi na društvenim mrežama prošlog listopada, što je sud i potvrdio prošle godine.

Carroll, koja je 27 godina pisala kolumnu za časopis Elle, optužila je Trumpa da je uništio njen ugled te da bi trebao platiti milijune dolara odštete.

Trumpova višestruka suđenja su postala središte njegove kampanje za predsjedničke izbore 2024., a bivši predsjednik koristio je svoju društvenu platformu Truth Social kako bi kritizirao Carroll i suca, čak i nakon što je suđenje započelo.

Carrollina odvjetnica, Roberta Kaplan, zatražila je od porote da naredi Trumpu da plati najmanje 24 milijuna dolara odštete, prenosi Axios.com.

Kaplan je poručila poroti da bi samo 'neuobičajeno visoka' odšteta spriječila Trumpa da ponovno ocrni Carroll, podsjećajući ih na njegovo bogatstvo, prenosi CNN. Ranije je tražila najmanje 12 milijuna dolara da se popravi narušeni ugled njezine klijentice, brojku koju je utvrdio vještak ranije tijekom suđenja.

Alina Habba, Trumpova odvjetnica, implicirala je u zaključku da je Carroll lagala o napadu kako bi se proslavila na Trumpov račun - što je sudac Kaplan odbacio. Također je tvrdila da Trump ne bi trebao biti odgovoran za prijetnje i štetne poruke koje je Carroll primila nekoliko sati nakon što je prvotno zanijekao njezine optužbe za silovanje.

Trenutačno suđenje vodi se oko Carrolline izvorne tužbe za klevetu iz 2019. protiv Trumpa, koji je favorit za republikansku nominaciju na izborima 2024.

Dok je bio u Bijeloj kući, Trump se rugao Carroll i tvrdio da je izmislila svoje optužbe za silovanje protiv njega kako bi povećala prodaju svojih knjiga.