bez napretka

Tomašević: Nezadovoljan sam obnovom. Paladina je već drugi ministar od kada smo na vlasti u Zagrebu

09.01.2023 u 11:52

Bionic
Reading

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević na otvorenju nove zgrade zagrebačke XII. gimnazije u Gornjoj Dubravi komentirao je mogućnost da Vlada smijeni Ivana Paladinu, ministra graditeljstva, jer obnova nakon potresa ne ide predviđenom dinamikom

Tomašević je rekao kako je još ranije kritizirao Zakon o obnovi jer previše institucija sudjeluje u procesu obnove i smatra da bi je bilo dobro centralizirati.

'Na Vladi je da to procijeni jer je to njihova odgovornost', kazao je Tomašević.

Dodao je da je Paladina drugi ministar od kad su oni došli na vlast u Zagrebu i da time nisu nikako sretni.

'U našoj ingerenciji nije obnova privatnih zgrada, mi smo obnovili do sada šest javnih zgrada i odvojili smo 160 milijuna iz proračuna za obnovu privatnih zgrada, no taj novac nije potrošen jer obnova ne ide onako kako je planirano', rekao je Tomašević.

Govoreći o školi u Dubravi, rekao je da je riječ o jednoj od kapitalnih investicija u obrazovanju, vrijednosti oko 17,4 milijuna eura, a primat će 480 učenika u jednosmjenskoj nastavi.

Tomašević je naglasio kako je ovo zadnja škola koja će se raditi po ovom modelu, jer je investitor Zagrebački holding te će Grad Zagreb 'plaćati najam Holdingu sljedećih deset godina', prema modelu, koji, kako je naglasio, nije dobar način i Grad treba biti investitor u svoje škole.

Dodao je da je iznimno ponosan na to da Grad na početku drugog polugodišta više ne kasni u plaćanju obveza svojim obrazovnim ustanovama.

Na pitanje o uhićenim Hrvatima u Zambiji rekao je da su državne institucije te koje su osnovale povjerenstvo koje će razjasniti jesu li dokumentacije ispravne, a da on, kao i drugi, o tome dobiva informacije iz medija.

O Snježnoj kraljici

Osvrnuo se i na kritike o gradskom sufinanciranju Snježne kraljice, skijaškog natjecanja kojemu je ove godine, drugi put za redom, otkazana utrka zbog pretoplog vremena, te istaknuo da je financiranje smanjeno peterostruko.

“Grad Zagreb je 2017. godine financirao Snježnu kraljicu iz gradskog proračuna s 12,5 milijuna kuna, što je 50 posto budžeta Snježne kraljice, a ove godine financiranje je palo na 2,5 milijuna kuna, odnosno na 10 posto”, rekao je Tomašević.

Iako grad ne organizira to natjecanje već ga sufinancira, kao i druge sportske manifestacije, Tomašević smatra da bi zbog klimatskih uvjeta trebalo početi razgovarati o budućnosti Snježne kraljice.

"Klimatske promjene neće ići na bolje, mogu ići samo na gore. Vrijeme da se sjedne i pokrene rasprava o daljnjoj održivosti tog natjecanja”, rekao je dodavši gradonačelnik te najvio da će se o tome razgovarati s Hrvatskim skijaškim savezom i Vladom, koja najviše financira to natjecanje.