U ODNOSU NA TEŽINU OPTUŽBE

Todorić ne može skucati 7,5 milijuna kuna: Provjerili smo kome su odrezane najveće jamčevine i kako su ih platili

15.11.2018 u 15:56

Bionic
Reading

Ako je suditi prema tvrdnjama odvjetnika Ivice Todorića, bivši vlasnik Agrokora nema novca za jamčevinu od milijun eura. Riječ je o cijeni koju mora platiti da odmah izađe na slobodu, koja je u njegovu slučaju poprilično niska s obzirom na to da se sumnjiči za štetu veću od milijardu kuna. Usporedbe radi, Svjetlan Stanić iz afere Mali maestro morao je platiti dva milijuna kuna jamčevine za 300 tisuća kuna štete

Zbog opasnosti od bijega Ivica Todorić mora platiti jamčevinu od 7,5 milijuna kuna ako želi odmah na slobodu. Njegovi odvjetnici Jadranka Sloković i Čedo Prodanović kazali su kako 'novca nemaju'. Nadali su se da će moći cijelu ili dio jamčevine ponuditi u nekretninama, no Županijski sud u Zagrebu inzistira na gotovini.

Čovjek koji je slovio za jednog od najbogatijeg Hrvata tako će još neko vrijeme provesti u pritvoru. Iako je Todorić očito u besparici, jamčevina koja je određena jedna je od manjih i daleko je od rekordera. Pogotovo ako se visina jamčevine usporedi sa štetom za koju je osumnjičen. Naime, ako usporedimo njegovu jamčevinu s onom nekih drugih aktera zvučnih afera, ispada da je Županijski sud u Zagrebu odrezao Todoriću prilično nisku svotu u zamjenu za slobodu.

Jadranka Sloković i Čedo Prodanović dali su izjave nakon ispitivanja Todorića Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Iako njegova odvjetnica Jadranka Sloković tvrdi da novca nema, još u travnju ove godine procijenila je da bi Todoriću mogla biti određena jamčevina od tri, četiri milijuna eura, uspoređujući cifru s jamčevinom svojeg drugog klijenta, Ive Sanadera.

Bivšem premijeru određena je, naime, jamčevina od 12,5 milijuna kuna. Većinu iznosa pokrilo je šest nekretnina i to u vlasništvu Sanaderove supruge te prijatelja Jerka Rošina, Luke Bebića i Marija Zubovića.

Izricanje presude bivšem premijeru Ivi Sanaderu u aferi Hypo Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovacev / CROPIX

Zdravku Mamiću je 2015. određena jamčevina od 14 milijuna kuna u jeku istrage zbog sumnje da je sa suokrivljenicima preko niza off shore tvrtki izvukao iz Dinama više od 150 milijuna kuna. Dakle jamčevina je to gotovo dvostruko viša od Todorićeve, a šteta skoro deset puta manja. S time da je Mamiću ostavljena mogućnost da dio jamči nekretninama, pa je kao jamstvo sudu ponudio nekretninu Alfonsine Vlahović u Samoboru, vrijednu 7,63 milijuna kuna, te 6,37 milijuna kuna u gotovini.

Milan Bandić je pak slobodu morao platiti 15 milijuna kuna, dvostruko više nego Todorić, zbog afere Agram u kojoj se sa suokrivljenicima sumnjiči da je prouzročio štetu Gradu i državnom proračunu od 25 milijuna kuna, što je prava sitnica u odnosu na Todorića.

  • +18
Uhićenje Milana Bandića Izvor: Društvene mreže / Autor: Facebook Milan Bandić

Bandiću je odbijena mogućnost da založi nekretnine, stoga je u priču uletio sada pokojni odvjetnik Marijan Hanžeković dignuvši kratkoročni kredit na 15 milijuna kuna.

Prije ovih kapitalaca rekord je držao varaždinski poduzetnik Davor Patafta s 12 milijuna kuna jamčevine. Obrana je ponudila 10 milijuna u mjenicama i dva milijuna u gotovini.

Ista jamčevina kao Todoriću, dakle 7,5 milijuna kuna, svojedobno je određena Petru Pripuzu zbog sumnje da je izvukao 98 milijuna kuna iz tvrtke CE-ZA-R, u sastavu C.I.O.S.-a.

  • +5
Svjetlan Stanić Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Najdeblji kraj sigurno je izvukao poduzetnik Svjetlan Stanić. Čovjek se od 2007. povlači po sudovima zbog optužbi da je pekom i putovanjima podmitio bivšeg potpredsjednika Hrvatskog fonda za privatizaciju Ivana Gotovaca da mu zauzvrat da povjerljive informacije o dionicama Dalmacijavina u aferi zvanoj Mali maestro.

Dvojac je prošle godine na četvrtom (!) suđenju oslobođen optužbi. Ipak, Stanić je puštanje na slobodu nakon što je uhićen platio dva milijuna kuna, dok je procijenjena šteta iznosila 300 tisuća kuna.