POLITIČKI POTRES

Tko stoji iza poraza SDP-a u Rabu - siva eminencija iz Zagreba?

11.03.2015 u 06:36

Bionic
Reading

Kakva je pozadina HDZ-ovog preuzimanja SDP-ovog bastiona - Grada Raba - na nedjeljnim prijevremenim lokalnim izborima? Je li se pad popularnosti vladajuće stranke jednostavno preslikao pa je dosadašnja SDP-ova gradonačelnica izgubila fotelju ili je Rabljanima dozlogrdio njihov sugrađanin Zdenko Antešić, navodno siva eminencija koja je iz Zagreba povlačila konce preko SDP-ove gradonačelnice Rosande Krstinić Guščić?

Rezultati nedjeljnih izbora u Rabu mnoge su iznenadili - nakon dugogodišnje prevlasti SDP je izgubio izbore i to ne za milimetar, kako je obično dobivao izbore u ovom gradu. Ovog puta je HDZ-ova koalicija i za gradonačelnika i za Gradsko vijeće osvojila preko deset posto glasova više od SDP-a.

U ovom gradu SDP tradicionalno odnosi izborne pobjede, pa je tako bilo i 2009, kada gradonačelnikom postaje Zdenko Antešić, a on je tu dužnost obnašao i od 1999. do 2004. No dolaskom Kukuriku koalicije na vlast u državi Antešiću je ponuđen dobar posao u Zagrebu. Premijer Zoran Milanović, s kojim njeguje iznimno dobre odnose, postavlja ga za zamjenika ministra pomorstva, prometa i infrastrukture. Tada je ministar bio SDP-ov primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, a on navodno nije bio zadovoljan izborom svoga zamjenika.

SDP: Neće biti smjene

Antešić svoju dužnost u Rabu prepušta Rosandi Krstinić Guščić, a ona je tijesno pobijedila na lokalnim izborima 2013. Svjesna je da joj se fotelja predsjednice rapskog SDP-a nakon nedjeljnog poraza ozbiljno ljulja. Ipak, od glasnogovornika stranke Tomislava Kormana tportal doznaje da do toga neće doći. Napominju da 'predsjednika ili predsjednicu gradske, odnosno općinske organizacije SDP-a biraju svi članovi ili članice organizacije te da je Statutom propisano da su lokalne organizacije obavezne sazvati izbornu konvenciju do 180 dana nakon izbora za predstavničko tijelo jedinice lokalne samouprave'.

Loši rezultati

Rapski dopisnik Novog lista Ivor Balen ne misli da je SDP poražen zbog Antešića. Iznenađen je povijesnom razlikom između HDZ-a i SDP-a, no smatra da je iza toga velika količina nezadovoljstva koja se nakupila na otoku. 'Na Rabu se sve vrti oko turizma, a prošle i pretprošle sezone pao je broj turista, što znači i pad prihoda. Turistička mjesta u okolici Raba napreduju, a onda Rabljani kažu - nekada su učili od nas, a sada su bolji', kaže Balen za tportal. Smatra da je riječ o čistom nagađanju to da je SDP 'pao' zbog sive eminencije Antešića.

'Mislim da Krstinić Guščić nije izgubila zbog njega. Velik broj projekata na Rabu stoji, godinama se gradi cesta od Raba prema Loparu, što je državna cesta, ali ljudi to pripisuju Gradu. Donja ulica je jedna od najvažnijih, a stoji razrovana, godinama se gradi dom za starije i to je stalo. Radna zona je stala na pola, a trebala je biti gotova… To su razlozi poraza SDP-a', poručuje Balen.


Loša politika Kukuriku koalicije dovela do poraza?

'To će biti moja odluka, a središnjica će se vjerojatno postaviti prema nama. Za sada nije bilo konkretnih informacija', kazala je donedavna rapska gradonačelnica za tportal. Pitamo je što je kumovalo izbornom porazu. 'To je dijelom odnos Rabljana prema središnjoj vlasti', kazala je, a sličnu je izjavu dao jučer i sam Komadina. 'Građani Raba su odlučili na izborima, a na SDP-u i njihovim partnerima je da vide gdje su pogriješili i da iz izbornog poraza izvuku pouke. Naime izborni rezultat je, nažalost, u skladu s trendom izbornog rejtinga lijevoga centra općenito', rekao je Komadina za Novi list.

Krstinić Guščić tvrdi da je izgubila i jer su njezini protukandidati iz HDZ-om predvođene koalicije vodili prljavu kampanju, za razliku od nje. 'Odlučili smo imati čistu, pozitivnu kampanju, na što je HDZ-a sa svojim partnerima uzvratio vrlo prljavo. Napisali su letak na kojem ponavljaju - 'ona je lopov, ona laže'. To su Goebbelsove metode i ja ću zbog toga tražiti sudsku zaštitu', kaže Krstinić Guščić za tportal.

'Gradonačelnicom je upravljao Antešić'

O razlozima dramatičnog poraza SDP-a u Rabu nezavisni kandidat Zdenko Matijević, koji je u nekoliko navrata bio član Gradskog vijeća, ima posve drugačiji stav. Tvrdi da je Krstinić Guščić bila lutka na koncu Zdenka Antešića, a Rabljani su ga prozivali i 'rapskim Sanaderom' koji je preko nje upravljao iz Zagreba. 'Ovo je potpuni obrat glasačke mašine na Rabu. SDP je izgubio 600 glasova od prošlih izbora, što je za Rab strašno puno. Glasači su SDP-ovoj gradonačelnici okrenuli leđa i zbog načina rada, zbog obećanja koje je davala, a nije ih ispunjavala, no u pozadini svega je činjenica da je ljudima poznato to da je gradonačelnicom upravljao Antešić', tvrdi Matijević.


Činjenica je, kaže, da je netko drugi osim gradonačelnice imao udjela u padu SDP-a te prstom upire prema zamjeniku ministra pomorstva, prometa i infrastrukture. Antešić je godinama vedrio i oblačio u Rabu, a nagrađen je funkcijom u Ministarstvu iako je povukao nekoliko suspektnih poteza koji Milanoviću nisu smetali.

Bio je među nekoliko saborskih zastupnika koji su se na jedan dan 2012. umirovili kako bi ulovili povlaštenu saborsku mirovinu. Spominjalo se i to da je Grad Rab njegovoj teti plaćao smještaj u staračkom domu. Matijević pak izvlači na svjetlo dana nekretninski slučaj. 'Vidjeli smo da je bivša SDP-ova gradonačelnica odrađivala njegove naloge, a neke pojedinosti su nas začudile. Dio zaštićene park-šume pretvorili su u poslovnu zonu', kaže.

Pojašnjava kako je riječ o zemljištu koje je u procesu povrata nacionalizirane imovine te da je obitelj koja ga potražuje mogla biti financijski obeštećena. Ovako je Grad prenamijenio dio tog zemljišta u poslovno, čime mu je znatno povećana vrijednost, a uloženo je i dva milijuna kuna u uređenje parkirališta. 'Isto je nogometno igralište Blato pretvorilo u poslovni prostor. To su sve potezi koje vuče sjena koja se zove Antešić', smatra i dodaje da bi u slučaju da se isto dogodilo u Zagrebu već reagirala 'tri USKOK-a'.