nikol pašinjan

Tko je 'armenski Che Guevara', vođa nove revolucije na Kavkazu?

02.05.2018 u 20:31

Bionic
Reading

Sudeći po intenzitetu prosvjeda i općem neposluhu kojima rukovodi Nikol Pašinjan, Armenija bi uskoro mogla dobiti novog čelnika. Tportal donosi portret političara koji se od vođe minorne stranke pretvorio u predvodnika revolucije u nastajanju u toj kavkaskoj državi

U jeku prosvjeda koji u Armeniji traju već tjedan dana Pašinjan je najavio svoju premijersku kandidaturu, popraćenu održavanjem poštenih i transparentnih parlamentarnih izbora. Obećavši formiranje 'vlade sloge', Pašinjan je najavio istrebljenje korupcije i uspostavu vladavine prava, kao i dijalog s Azerbajdžanom te podizanje armenske obrambene sposobnosti i jačanje vojske.

43-godišnji Pašinjan je dugogodišnji novinar i urednik koji nikad nije diplomirao novinarstvo na Erevanskom sveučilištu, s kojeg je izbačen zbog kritika koje je plasirao pišući za studentske listove. Izbacivanje ga nije pokolebalo te je vrlo brzo postao glavni urednik najprodavanijih armenskih dnevnih novina Haykakan Zhamanak, u kojima je nastavio kritizirati vlade Roberta Kočarjana i Serža Sargasjana, koji su kasnije postali i predsjednici.

U svojim tekstovima Pašinjan ne štedi ni biznismene koji svoje lukrativne poslove mogu zahvaliti vezama s vrhom vlasti pa je tako 2004. godine bio meta atentata iza kojeg, prema njegovim tvrdnjama, stoji armenski oligarh Gagik Cakurijan, kojem je navodno prisjelo Pašinjanovo pisanje kako je posjekao vrijednu šumu da bi uredio svoju vilu u lokalnim toplicama.

>>> Armenci se vesele odlasku Putinu bliskog vječnog predsjednika, no hoće li im biti bolje?

Tijekom predsjedničkih izbora 2008. godine Pašinjan postaje član predizbornog stožera Levona Ter-Petrosjana, no nakon njegovog poraza od protukandidata Serža Sargasjana urednik organizira prosvjede u kojima život gubi 10 ljudi. Potom se skriva od armenske policije, a nakon godinu dana predaje se vlastima te je osuđen na višegodišnju zatvorsku kaznu. Ipak, vlasti ga puštaju na slobodu nakon što je 2011. godine proglašena opća amnestija za političke zatvorenike.

Već iduće godine Pašinjan ulazi u armenski parlament kao zastupnik Ter-Petrosjanova Armenskog nacionalnog kongresa, ali se od njega vrlo brzo ograđuje postavši nezavisni zastupnik. Priključuje se 2013. inicijativi Građanski dogovor koja je prerasla u stranku, a nekoliko mjeseci prije parlamentarnih izbora 2016. godine ona, sa strankama Republika i Prosvijećena Armenija, formira blok Jelk koji je na prošlogodišnjim parlamentarnim izborima osvojio devet mandata.

  • +3
Prosvjedi u Armeniji Izvor: Profimedia / Autor: Artyom Geodakyan/TASS

Istovremeno se Pašinjan kandidira za gradonačelnika Erevana, no gubi od protukandidata iz republikanske stranke.

Kako politički ne miruje, nekadašnji novinar i urednik krajem prošlog ožujka započinje akciju 'Moj korak' te pješačenjem armenskim cestama pokušava spriječiti predsjednika Sargasjana u namjeri da postane premijer. Nakon što je Sargasjan dao ostavku Pašinjan se promeće u predvodnika zasad tihe revolucije.

>>> Uhićena trojica armenskih oporbenjaka i 200 demonstranata u prosvjedima protiv bivšeg predsjednika

Tijekom političke karijere zastupnika Pašinjan je uvijek pazio na urednost, a nakon prihvaćanja nove uloge revolucionara pustio je bradu i odjenuo maskirnu odoru kako bi podsjećao na Montea Melkoniana, lijevo orijentiranog armensko-američkog revolucionara koji je postao proslavljeni zapovjednik tijekom ratova u Gorskom Karabahu.

  • +8
Nikol Pašinjan Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Nakon što je tijekom prosvjeda izborena Sargasjanova ostavka, Pašinjan brije bradu i ponovno odijeva odijelo poručivši svojim pristašama kako je vrijeme za uvođenje reda. Prema mišljenju dobrih poznavatelja Pašinjanova lika i djela, upravo je moć transformacije njegov najveći adut.

Sposobnost prilagođavanja dosad je pokazao nekoliko puta, počevši od vanjske politike, u kojoj najprije hvali, a potom kritizira Rusiju, a slično se ponaša kada je riječ o mogućoj suradnji sa Sjedinjenim Državama.

O privatnom životu Pašinjana na Zapadu se malo zna, tek to da je oženjen novinarkom Anom Akopjan, s kojim ima sina i tri kćeri.