KADROVIRANJE ZA ZRINJEVAC

Tko će naslijediti Mariju Pejčinović Burić? U igri je navodno i ovaj diplomatski doajen

27.06.2019 u 19:17

Bionic
Reading

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, državna tajnica za europske poslove u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Andrea Metelko-Zgombić i predstojnik Ureda predsjednika Vlade Zvonimir Frka-Petešić spominju se u medijima kao potencijalni kandidati za nasljednika šefice diplomacije Marije Pejčinović Burić, novoizabrane glavne tajnice Vijeća Europe s predviđenim stupanjem na dužnost 18. rujna. Iz MVEP-a doznajemo da je, osim navedenih, u igri za ovu dužnost i Vladimir Drobnjak, stalni predstavnik Hrvatske pri UN-u u New Yorku

Izbor hrvatske ministrice Marije Pejčinović Burić na vodeću dužnost u velikoj međunarodnoj organizaciji izazvao je komešanje u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, gdje traju pripreme za predsjedanje Hrvatske Vijećem Europske unije u prvoj polovici iduće godine. Nespokoj se prelio i na Banske dvore, osobito one vladine resore koji se sve češće spominju u kontekstu predstojeće rekonstrukcije ministarskog tima premijera Andreja Plenkovića.

Izvori tportala u MVEP-u kažu da je Andrea Metelko-Zgombić, državna tajnica koja rastura u svom poslu na Zrinjevcu, odbila ponudu premijera Plenkovića da prihvati ministarsku dužnost, kao i da ovo nije bio prvi put da joj je ta funkcija ponuđena. Nije poznato što se ispriječilo na očekivanoj karijernoj putanji Metelko-Zgombić i je li navodna Plenkovićeva ponuda bila uvjetna, s obzirom da je ona nestranački kadar, a on premijer s teretom izbornog podbačaja na leđima. Također, nije poznato je li njezina 'odbijenica' konačna ili ima šanse da predomisli.

Davora Božinovića, čovjeka od Plenkovićevog osobitog povjerenja, krasi veliko iskustvo u vanjskopolitičkom sektoru i njegova rošada na ministarskoj dužnosti bila bi sasvim logična - samo kada bi taj bivši veleposlanik, državni tajnik i pomoćnik ministra vanjskih poslova mogao mirne duše ostaviti svoj nedovršeni posao u MUP-u nekom drugom perspektivnom kandidatu.

Kao mogući kandidat za nasljednika šefice diplomacije spominje se i Zvonimir Frka-Petešić, također osoba iz prvog kruga premijera Plenkovića i uzorne diplomatske karijere. Predstojnik je, međutim, jutros osebujno opovrgnuo da je o takvoj mogućnosti uopće pričao s premijerom - što ne znači da i neće.

>>> Frka Petešić o preuzimanju Zrinjevca: 'Čitao sam u medijima da čovjek nije hodao po Mjesecu'

Kao četvrti, izgledni kandidat pojavljuje se i Vladimir Drobnjak, stalni predstavnik Hrvatske pri UN-u s njujorškom adresom. Krajem prošle godine, Drobnjak je odbio ponudu predsjednice Kolinde Grabar Kitarović da uskoči na ispražnjeno mjesto njezinog savjetnika za vanjsku politiku, nakon što je Dario Mihelin prebačen s Pantovčaka na veleposlaničku dužnost u Peking.

Večernji list pisao je da bi Drobnjaka prije umirovljenja mnogi željeli vidjeti u Zagrebu za vrijeme pripreme i predsjedanja Hrvatske Vijećem EU, kao diplomata koji je sedam godina bio glavni hrvatski pregovarač s Europskom unijom, a prethodno i veleposlanik pri Europskim zajednicama u Bruxellesu.

Veteran hrvatske diplomacije Ivica Maštruko ne odbacuje izrijekom niti jednu od navedenih mogućnosti, iako ne vidi zašto bi se Drobnjak vraćao iz New Yorka u Zagreb na kratki ministarski mandat. U slučaju Frke-Petešića, smatra da premijer od njega ima velike koristi upravo na aktualnoj poziciji predstojnika Ureda, s direktnom nadzornom linijom do Zrinjevca. Božinović bi pak mogao poslužiti, kao čovjek za sve, nešto poput Giulija Andreottija koji je u sedam navrata bio talijanski premijer, pa još i ministar vanjskih poslova, ministar obrane, poljoprivrede itd.

'To su all around igrači koji mogu pokrivati sva mjesta u okviru političke kombinatorike, mogu igrati na pozicijama od beka do lijevog krila i veznog igrača', slikovit je Maštruko.

On smatra da se predsjedavanje Vijećem EU-a inače prenagIašava jer se sve zapravo odvija po političkoj inerciji. Najmanje odluka pritom donosi ministar vanjskih poslova zemlje predsjedateljice, pa u tom smislu nije presudno tko će preuzeti kormilo u MVEP-u. 'To praktički može biti bilo koja osoba s imalo potrebnih koordinacijskih i organizacijskih sposobnosti', kaže Maštruko.

U siječanjskom razgovoru za tportal, ocijenio je da se u slučaju uspjeha Marije Pejčinović Burić u Vijeću Europe ništa značajno neće promijeniti u MVEP-u: tamo ostaje cijeli dosadašnji aparat koji operativno vodi ministarstvo. Komentirajući mogućnost da ministarsku funkciju preuzme Andreja Metelko-Zgombić istaknuo je da je ona 'sjajan profesionalac' i 'sigurno igra jednu od značajnih uloga u MVEP-u'.

'Međutim, to hoće li Metelko-Zgombić postati ministrica ne ovisi, nažalost, ni o njenim sposobnostima ni kvalifikacijama, nego o kadrovsko-stranačkim političkim kombinatorikama', kazao je tada Maštruko.

Joško Klisović, SDP-ov potpredsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku i bivši zamjenik šefice diplomacije Vesne Pusić, slaže se da će hrvatsko predsjedanje Vijećem EU-a donekle ići po inerciji, iako Hrvatska očigledno zapinje u pripremama - kako logistički, tako i u političkoj sferi.

'U pitanju je ministarski mandat od godinu dana i svi ljudi koje navodite mogu odraditi taj posao, tim više što je mandat predvidljiv i pretežito se svodi na predsjedanje. Bitno je što premijer prvenstveno želi od ministra vanjskih poslova, jer on i sam dijelom kontrolira vanjsku politiku', napominje Klisović.

Reagirajući na ovaj tekst, iz Vlade su u četvrtak kratko poručili da Drobnjak, Božinović, Frka-Petešić i Metelko-Zgombić nisu kandidati za ministra vanjskih i europskih poslova.