DNEVNICA 180 DOLARA

Tisuću i pol Splićana želi u rat protiv pirata

Bionic
Reading

Kad bi britanska zaštitarska tvrtka 'Offshore Marine Security' zaposlila sve Splićane zagrijane za borbu protiv pirata u Adenskom zaljevu ili u vodama ispred Nigerije, mogli bismo dobiti nešto što se zove 'splitski afrički korpus'. Naime, nakon što je navedena tvrtka početkom srpnja potražila svoje buduće zaposlenike u Splitu, njen službeni predstavnik Igor Duh već je danima zatrpan e-mailovima i telefonskim pozivima, izvještava Slobodna Dalmacija

'Dobio sam više od 1.500 poziva i e-mailova. Golem je interes Splićana za oružanu zaštitu na trgovačkim brodovima koji plove opasnim zonama Adenskog zaljeva, Crvenog mora, Arapskog mora, Indijskog oceana te zapadne Afrike', kaže Duh, predstavnik Britanaca koji su za sada jedini u Hrvatskoj dobili dozvolu od Ministarstva mora, prometa i infrastrukture za ukrcaj oružane pratnje na brodove pod hrvatskom zastavom, za Slobodnu Dalmaciju.

Britanci traže Splićane koji su bivši pripadnici Hrvatske vojske ili policajci. Uvjeti su, među ostalim, poznavanje vatrenog oružja, dobra psihofizička kondicija i dobro znanje engleskog jezika.

Početničke plaće iznose 180 dolara dnevno, što znači da se u 12 dana plovidbe može zaraditi više od 2.000 dolara, odnosno 10.000 kuna. Iskusniji zaštitari zarađuju i višestruko više u dva tjedna plovidbe. Potrebni tečajevi, uz medicinski pregled, ukupno koštaju 7.000 kuna i isplati ih se u samo tjedan dana plovidbe.

Jedan od Splićana zainteresiranih za pomorske zaštitare je 45-godišnji Ivica Vidić, bivši pripadnik 4. gardijske brigade i 113. šibenske brigade.

'Volio bih zaraditi. Imam stambeni kredit koji još pet godina moram otplaćivati, uz to mi je supruga ostala bez posla prije četiri mjeseca. Svakako bih htio zaraditi novac, vratiti kredit prije vremena i mirnije spavati. Nije me nešto posebno strah pirata. Koliko pratim, oni u pravilu ne napadaju brodove. Engleski dobro govorim, znam baratati automatskim i poluautomatskim oružjem kratke i duge cijevi. Jedini je problem što se mojoj supruzi Nataši ta ideja uopće ne sviđa', kaže Vidić.

Više o toj temi možete pročitati ovdje