ogorčena majka

'Tinejdžeri u centru Zagreba napali su mi sina, uzeli su mu novac'

17.01.2024 u 21:40

Bionic
Reading

U Zagrebu su zaredali napadi na maloljetnike. Roditelji malo toga prijavljuju policiji, ali jedna je majka stala pred kameru Dnevnika Nove TV

Na uglu zagrebačke Bakačeve i Trga bana Jelačića šestorica 14-godišnjih dječaka u poslijepodnevnim satima doživjela su šok.

"Prišla su im dva dečka za koje moj sin kaže da otprilike imaju 16 godina, u svakom slučaju bili su veći i jači od njih, dečki su se prepali, ovi su ih zastrašili i tražili su ih citiram 'pare', a pretraživali su im džepove. Meni se čini strašno da se to događa na glavnom zagrebačkom trgu i ono što mi se zapravo u toj cijeloj priči čini najstrašnije jest to da su moj sin i njegovi prijatelji reagirali da je to normalno i da se to događa stalno", ispričala je majka napadnutog dječaka za Dnevnik Nove TV.

Zabrinuta majka događaj je podijelila na društvenim mrežama gdje su sugrađani komentirali kako imaju ista iskustva. Slučaj je prijavila policiji.

"Mi ne bilježimo neke brojke koje bi ukazivale na situaciju koja bi trebala zabrinjavati kada govorimo o maloljetnicima kao žrtvama, ali trebamo istaknuti činjenicu da prvi korak prilikom saznanja o takvim događajima mora biti poziv policiji da bi dovršili kriminalističko istraživanje, uhitili odnosno otkrili ta djela i to šalje poruku počiniteljima da mi to nećemo prihvatiti takva ponašanja", poručila je Marija Goatti iz PU zagrebačke.

Mnoga djeca i roditelji ne prijavljuju nasilje policiji.

"Mislim da je jedan od razloga zašto to djeca ne prijavljuju zato što je to za njih sigurno traumatično iskustvo, željeli to oni priznati ili ne, oni su se prestrašili i vjerojatno žele to zaboraviti, žele to što prije izignorirati i praviti se da se ništa nije dogodilo. Mislim da to nije pravi put, mislim da je pravi put da se to prijavi policiji i da se uvede veća kontrola na glavnom zagrebačkom trgu kako se to više ne bi događalo", rekla je majka.

"Građani ne moraju razmišljati ima li dovoljan broj policijskih službenika, apsolutno ima i onih u odorama kojima se odmah mogu obratiti na mjestu događaja, ali i onih u civilu koji su pozorni i prate što se sve događa", dodala je Goatti.

Ako se maloljetni delikventi i uhite, mjere koje se izriču su odgojne.

"Odgojna mjera je najčešće pojačana briga i nadzor i posebne obveze, nalažemo im da moraju nešto učiniti otići u savjetovalište psihosocijalni tretman, odraditi humanitarno, ispričati se oštećeniku popraviti štetu napraviti nešto što je baš vezano uz samo djelo koje su napravili", objasnila je Lana Peto Kujundžić iz Udruge sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu i mladež.

Kada govorimo o psihološkom profilu, postoje rizični faktori koje nalazimo kod maloljetnih napadača.

"Nestabilna obitelj, loša škola, neorganizirana društvena sredina i nekakve okolnosti koje onda tjeraju tu djecu na ideju da onda moraju oteti od života to što im život nije pružio, a oni smatraju da im život treba pružiti", istaknuo je Ivan Modrušan, psiholog i psihoterapeut.

U slučaju napada na maloljetnike sa zagrebačkog trga, istraga je u tijeku.