u kozici kod vrgorca

Tijekom komemoracije žrtvama četničkog pokolja iz 1942. međusobno se posvađali tko je 90-ih htio rušiti antifašistički spomenik

29.08.2022 u 22:31

Bionic
Reading

Svetim misom zadušnicom te polaganjem cvijeća kod spomenika u Kozici kod Vrgorca počelo je obilježevanje 80. obljetnice četničkog pokolja u Zabiokovlju

Događaju nisu nazočili predstavnici Sabora, Ureda predsjednika Republike i Vlade, Županije splitsko-dalmatinske ni Grada Vrgorca .Došlo je samo dvoje gradskih vijećnika vladajuće Nezavisne liste mladih s vijencom.

Dvadesetak mještana Kozice i okolnih sela, na čelu sa fra Željkom Štrbcem okupilo se kod obilježja, pomolilo, položilo cvijeće i zapalilo svijeće, zatim se uputilo u župnu crkvu na svetu misu. Tomislav Miočević, bivši predsjednik Mjesnog odbora Kozica, nakon molitve pročitao je dva pisma u kojima je žestoko prozvao gradsku i državnu vlast, piše Slobodna Dalmacija.

Potom je upao u verbalni okršaj sa zemljakom Tonćijem Katićem oko toga tko je devedesetih htio rušiti spomenik i tko je bio protiv.

Prema riječima starijih mještana, u strašnom zločinu stradalo je 270 nevinih žrtava iz zapadnih sela Vrgorske krajine, dok službeni podaci govore da je stradao 141 mještanin. No, dugo godina su pokolj stanovnika Zabiokovlja i njegovi počinitelji bili predmet prijepora, pa tako se i s brojem žrtava manipuliralo.

Potkraj kolovoza 1942. godine, tijekom operacije "Albia" koju je fašistička okupatorska vojska organizirala protiv biokovskih partizana, četnici su uz pomoć Talijana upali u Dubravu, Dragljane, Vlaku, Kozicu i Rašćane, popalili sve kuće redom, te poubijali muškarce, žene, djecu i svećenike. Prema riječima preživjelih svjedoka, zločin su počinile postrojbe pod vodstvom četničkog majora Petra Baćovića.