TKO JE UBOJICA IZ NEWTOWNA?

Tihi autist kojega je majka naučila tako precizno pucati

15.12.2012 u 19:44

Bionic
Reading

Ubojica iz Connecticuta, 20-godišnji Adam Lanza, misterij je koji je izbezumio američku i svjetsku javnost. Bio je vrlo povučen, sramežljiv, tih i plah...

'Nikada ga nisam vidio u društvu. Nije radio probleme. Bio je vrlo inteligentan, čak na granici genijalnosti, ali vidjelo se da je neuravnotežen, asocijalan i psihički rastrzan, a u posljednje vrijeme, nakon bolnog razvoda roditelja, i depresivan', sukus je priča poznanika i kolega sumanutog ubojice iz Newtowna Adama Lanze, koji je u psihičkom rastrojstvu, pomračena uma, u suludom pohodu, nakon što je najprije ubio vlastitu majku, iza sebe ostavio 27 beživotnih tijela, većinom djece od pet do 10 godina, te nekoliko djelatnika škole Sandy Hook.

Dvadesetgodišnji Adam Lanza živio je u kući sa svojom opsesivnom majkom, fanatičnom ljubiteljicom oružja, a krenuo je u masakr nakon što je upravo ona postala njegova prva žrtva.

Majka je Adama i njegova starijeg brata Ryana vodila redovito na streljenu, a pokolj je počinjen oružjem iz njezine ponosne kolekcije. Policija, prenosi Jutarnji list, kaže da je to razlog što u svom apokaliptičnom napadu Adam nije pucao nasumično, nego je bio vrlo precizan. Sada se mnogi pitaju kako je Adamova mama mogla registrirati ček pet razornih pištolja i pušaka, kada se znalo da u kući ima 'tempiranu bombu' - labilnog i rastrojenog sina.

Učiteljica koja je spasila prvašiće sakrivši ih u zahod

Majka Nancy bila je učiteljica u školi koju je napao. Susjedi kažu da je Nancy bila dobra i brižna majka, ali da je imala velika očekivanja od svog, ipak poremećenog, sina. Neki američki mediji tvrde da je imao Aspergerov sindrom ili poremećaj, najblaži oblik autizma. No glavne karakteristike sindroma su upravo asocijalanost i nekompatibilnost s okolinom te stereotipni interesi i aktivnosti.

'Adam je uvijek bio čudak, prilično nedruštven, mada se svim silama trudio pokazati da je ipak socijaliziran te da nema psihičkih problema', priča njegov susjed Justin Germak. Adam se, primjerice, nije slikao za školski godišnjak, nego je na mjestu gdje je trebala biti njegova fotografija samo natpis 'Srami se kamere'.

'Iako se još u djetinjstvu vidjelo da Adam ima psihičkih problema, roditelji nisu tražili stručnu pomoć, smatrajući da nije potrebna', rekla je potresena Adamova teta Marsha Lanza. Neki njegovi školski kolege kažu da ga se u nabrajanju generacije često zaboravljalo.

'Ne mogu se sjetiti ni jednog čovjeka kojeg bih povezala s njim', izjavila je Olivia De Vivo koja je s njim išla u razred. Više pročitajte OVDJE.